Dijalog o tehničkim pitanjima između Kosova i Srbije vjerovatno neće ni biti nastavljen već će u proleće 2012. uslijediti nov suštinski dijalog, piše Koha ditore.

Koha navodi da posrednik Evropske unije Robert Cooper nije uspio da ubjedi šefa pregovaračke ekipe Beograda Borislava Stefanovića da sa koleginicom iz Prištine Editom Tahiri razgovara o pitanjima energije, telekomunikacija i regionalnoj saradnji.

Iako je bio konstruktivan u pristupu tim temama, Stefanović je zatražio da se prvo razgovara o prelazima Jarinje i Brnjak, ponovo tražeći da se sa njih povuku Policija i Carina Kosova.

Cooper nije odgovorio na zahtjeve Stefanovića, ali je kazao da Brisel očekuje da se razgovori Beograda i Prištine nastave.

Neimenovane diplomate su za list rekle da se "grč" u tehničkom dijalogu neće prevazići i da više vjerovatno neće biti susreta Stefanovića, Edite Tahiri i Coopera.

Međunarodna zajednica će istovremeno ostaviti mogućnost da taj proces ponovo počne, ali su za to mali izgledi, piše "Koha ditore".

Prema evropskim zvaničnicima, tehnički dijalog je postigao planirani efekat, odnosno "probijanje leda" u razgovorima, a poslije izbora u Srbiji, diplomate očekuju da počne suštinski dijalog, sa "velikim D", zaključuje list.