Evropska Komisija je ocjenila da je Kosovo ispunilo potrebne substancionalne uslove da otpočne dijalog o liberalizaciji viza. Kao rezultat toga, očekuje se da dijalog o liberalizaciji viza za Republiku Kosovo počne od sredine decembra, od 13. do 17. decembra. Vijest je za "Epoka e Re" objavio međunarodni izvor.

“Kao rezultat ispunjavanja uslova, kao što je usvajanje zakona od strane Misnistarstva Pravde, završetak ostalih obaveza od strane Ministarstva Unutrašnjih poslova, Ministarstva za Evropske integracije i ostalih ministarstva od sredine decembra (13. do 17. decembra), kada će se održati sastanak Vijeća ministara EU, komesarka Cecilia Malmstrom će predložiti početak dijaloga za liberalizaciju viza za Kosovo, prijedlog za koji se očekuje da bude podržan od strane misnistara", rekao je isti izvor.

Za početak dijaloga o viznoj liberalizaciji u toku ove godine optimisti su i ministar Unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi i ministarka za Evropske integracije, Vlora Çitaku. Oni su izjavili da domaće institucije su ispunile sve potrebne kriterije i kao rezultat ovaga očekuju da u što skorije vrijeme otpočne dijalog o liberalizaciji viza.

Ministar Rexhepi je izjavio da proces liberalizacije viza za građane Republike Kosova se implementira po predviđenoj dinamici i zahvaljujući radu i predanosti svih institucija Kosova, posebno pomenutih ministarstava.

I ministarka za Evropske integracije, Vlora Çitaku, je rekla da kao rezultat rada države Kosova nema nikakve sumnje da će u toku ove godine otpočeti dijalog o liberalizaciji viza.

"Ovo nije nikakav dar koji se daje Kosovu, za razliku od toga, naša država je trebala da radi mnogo puta više od drugih zemalja u regionu kako bi otpočela proces liberalizacije viza i ovo je proces koji smo u potpunosti zaslužili", izjavila je ministarka Çitaku.