Posrednik Evropske unije u dijalogu Prištine i Beograda Robert Cooper, koji je prethodno boravio u Beogradu, trebalo bi danas u Prištini da se sastane s predstavnicima kosovskih institucija.

Šefica delegacije u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri potvrdila je da će se danas sastati sa Cooperom, koji će je, kako je rekla, upoznati sa stavovima Beograda o nastavku dijaloga.

Tahiri je izjavila da je iz Brisela predloženo da sljedeća runda razgovora s Beogradom bude održana 14. oktobra, ali da će u Prištini o tome odlučiti tek poslije sastanka sa posrednikom EU i poslije potvrde da će naredni krug dijaloga biti samo tehničke prirode.

Ona je kazala da je za Prištinu, u nastavku dijaloga, dominantno sprovođenje postignutih dogovora i nastavak razgovora o energetici, telekomunikacijama i regionalnoj saradnji.

Šef beogradske delegacije u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je, poslije sastanka sa evropskim posrednikom Cooperom u petak u Beogradu, da će dijalog biti nastavljen poslije rešavanja pitanja graničnih prelaza na sjeveru Kosova.

Stefanović je ocjenio da se došlo veoma blizu rješavanja problema na prelazima Jarinje i Brnjak.