Svako ko ima pameti mora da kaže da nova demokratska elita nema snage da se bori za Kosovo, jednostavno zato što je ono izgubljeno. Da ima pameti, političari bi jasno rekli da je ono izgubljeno za vrijeme Miloševića, a borili bi se za prava Srba na Kosovu, za manastire, za prava starih, za prava mladih, za radna mjesta - kaže u intervjuu za “Blic” Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa u Srbiji.

Nikolić političare na vlasti optužuje da nemaju hrabrosti da kažu istinu, ali i da iz sebičnih interesa opstanka na vlasti “manipulišu iluzijama o navodnoj borbi za Kosovo”.
 
Procenjuje se da smo u veoma lošoj situaciji i da smo na pragu da izgubimo i evropsku perspektivu zemlje. Kako vi vidite uzroke?
- Kad je Kosovo u pitanju, situacija nije ni najmanje jednostavna. Napravljen je veliki niz grešaka, neke su izrazito glupe, a najgluplja je ta što nova demokratska elita nije jasno rekla narodu da je Milošević izgubio Kosovo. Umjesto toga, DSS i DS, Koštunica i Tadić, pa i oni iz DS pre njega, takmiče se ko će više da odbrani Kosovo, a ono se svakim danom sve više udaljava od Srbije. To navodno rodoljublje, pogotovo iz DSS, jedna je jeftina i ružna demagogija. Vrijeme je za hrabre političare koji će sve ovo jasno reći.
 
Da li su građani spremni za tu istinu?
- U anketama između 60 i 70 odsto građana kaže da je Kosovo izgubljeno i da je to realnost. Umjesto da političari iz nove demokratske elite nauče da čitaju te ankete, oni su se bacili u uzaludan posao. Najbolje je narodu reći ono što već zna, jer ne prolaze manipulacije sa televizora o tome kako se oni kao bore za Kosovo. Građani u anketama kažu da je u pitanju nasilna amputacija dijela teritorije, da je to veoma bolno i emocionalno pitanje, ali ističu da su za njih prioriteti ekonomski rast, posao, rješavanje egzistencijalnih problema, a oni se ne mogu rješavati ako se prepustimo emocijama. Na prvih deset mjesta među prioritetima su životni problemi građana, a Kosovo se popne u vrh samo u situacijama kad neki uplašeni vojnik Kfora u strahu za svoj život pripuca na ljude i neko strada. Građani traže bolji život i jasno im je da manipulatori nisu u stanju da im to obezbjede i da im zato nude “borbu za Kosovo” umjesto da se spreme da dočekaju novi talas ekonomske krize, koji će nas uskoro žestoko ošinuti.
 
Zašto je Kosovo završena priča i da li priča o podjeli i mjenjanju granica takođe spada u manipulacije?
- Oko Kosova su interesi Amerike suprotstavljeni našim. SAD su želele da svoju vojnu bazu Bondstil stave u prijateljsko, sigurno okruženje i zato su Kosovu ponudili ono što im je najdragocenije - nezavisnost. Za uzvrat su dobili prijateljsko okruženje. To je bit. Time su napravili opasan presedan da jednoj etničkoj manjini, koja već ima svoju državu, daju još jednu.
Osim toga, Amerika, nakon neuspjeha u Iranu i Avganistanu želi da ima jednu uspješnu tačku, a od imperilajnog trijumfa ostalo im je Kosovo.
 
A Rusija?
- Rusija je povukla svoje trupe pre nekoliko godina iako je prva stigla na Kosovo i sad joj je preostala samo uloga nadraživanja Srba.
Sve što oni rade, uključujući i ispade njihovog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina, ne služi ničemu osim igranju igre i održavanju utiska da imaju uticaj.
 
Ponašanje političara na vlasti diktira predizborna kampanja. Mogu li oni uoči izbora da priznaju istinu?
- Sve će se završiti veoma loše jer će narod prozreti ovu novu demokratsku elitu kao grupu manipulatora i šatrovanaca, koji pokušavaju da ga zamajavaju. Umjesto uzaludne borbe za Kosovo, ajde da krenemo u borbu protiv kriminalaca, protiv naših pokvarenih političara i protiv pokvarenih tajkuna. Sve je vrlo jasno, mada je emocionalno veoma teško prihvatiti gubitak Kosova. Međutim, problemi se ne rješavaju emocijama.
 
Koje poteze vlast sada treba da napravi?
- Treba se vratiti za pregovarački sto i tražiti od EU garancije za bezbjednost Srba na Kosovu i da nema više tolerisanja jednostranih poteza. Prije svega, međutim, treba izaći u javnost i reći glasno da je Kosovo izgubljeno, da će od sada o manastirima brinuti kaluđeri uz garancije Ujedinjenih nacija, jer su to manastiri u tuđoj zemlji. Isto kao što je Hilandar ili Sveta gora. Treba pomoći ljudima koji hoće da se isele u Srbiju i prihvatiti ih. Treba obezbjediti sigurnost za one koji ostanu. Političari moraju da prestanu da manipulišu Kosovom da bi se održali na vlasti ili da bi na nju došli, kao da je cilj i smisao političkog ciklusa doći na vlast i krasti.
 
Da li je Ahtisarijev plan prihvatljiv i kako pregovarati o nekom boljem?
- Ahtisarijev plan plus, sa većom autonomijom za Srbe na sjeveru bio bi prihvatljiv model koji bi u pregovorima mogao da se postigne ako se zauzvrat ponudi priznanje Kosova. To bi bila razmjena realnih predloga. Evropskoj uniji i SAD bi trebalo staviti do znanja da za stabilnost Balkana nije dobro da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

Izvor: Blic.rs