Savjetnik premijera Kosova za spoljnu politiku Azem Vllasi izjavio je da će Srbija najbolje pomoći kosovskim Srbima ukoliko prizna nezavisnost Kosova i ocjenio da aktuelna vlast u Srbiji nastavlja "miloševićevsku" politiku prema Kosovu.

"Ta politika je apsurdna pa i tragikomična. Milošević, nasilan, grub, bez vizije i mudrosti, stvarno je mislio da može na taj način zadržati Kosovo u Srbiji. I završio je u Hagu. A ovi koji su sada na vlasti u Srbiji, kada je Kosovo u pitanji niti znaju šta pričaju niti šta rade", napisao je Vllasi u autorskom članku za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim riječima, Beograd je "uzbunio" jedan broj Srba na sjevernom delu Kosova da se barikadama i drugim "odmetničkim metodama" protive normalnoj integraciji u ustavni poredak Kosova.

"Slagali su te Srbe da će taj dio Kosova pripasti Srbiji. Tako je i Milošević lagao kosovske Srbe prije dvadesetak godina, pa ih nahuškao da na mitinzima traže da Kosovo bude u Srbiji. Rezultat te i takve politike jeste taj da je Kosovo odgurnuo u nezavisnost", kazao je Vllasi.

On je podsjetio da sjeverno od Ibra ima oko 40 odsto Srba, dok ih u drugim dijelovima Kosova živi oko 60 odsto i upitao da li u Beogradu znaju da davanjem lažne nade Srbima otvaraju "Pandorinu kutiju".

"Znaju li da će time lančano podstaći Albance u Preševskoj dolini, kojih tamo ima dvostruko više nego Srba na sjeveru Kosova, da traže pripajanje Kosovu? I kako će se sve to odraziti na stanje u Sandžaku i Vojvodini", kazao je Vllasi.

On je rekao da u Beogradu "srećom" ima sve više političara koji trezveno i drugačije od klišea vlasti razmišljaju o novoj realnosti u vezi s Kosovom i o tome javno govore.