Vlada u Beogradu ne sjedi skrštenih ruku. Dok kriminalne srpske grupe postavljaju barikade na postojećim putevima na sjeveru Kosova i KFOR zatvorio dva granična prelaza preko kojih je išao organizirani kriminal i krijumčarenje, Vlada u Beogradu izdvaja fond za otvaranje ilegalnih puteva na sjeveru Kosova, prenosi portal Tema Online.

Dobro informisani izvori portala "Tema online" u beogradu i na sjeveru Kosova izjavili su da imaju povjerljive informacije da Vlada Srbije, prvenstveno takozvano Ministarstvo Srbije za Kosovo finasira otvaranje , izgradnju i asfaltiranje ilegalnih puteva na sjeveru Kosova.

Odluka o finansiranju i izgradnju ovih puteva na sjeveru donešena je na sastanku u Beogradu, prije nedjelju dana, i o ovome je direktno informisan i predsjednik Srbije, Boris Tadić.

Ali, izvor nije mogao da precizira cijenu ovih troškova. "Apsolutno, dobrodošlo je da Vlada u Beogradu finansira paralelne strukture, posebno sada kada su izbori u Srbiji na pragu", prenio je izvoru jedan od izvora koji je bio prisutan sastanku.

Prema riječima ovog neimenovanog izvora, izgradnja alternativnih puteva na sjeveru Kosova je s ciljem da sjever Kosova ima mogućnost komunikacije u svakoj varijanti sa Srbijom i da, na kraju, on se odvoji i pripoji Srbiji. Izgradnja alternativnih puteva na Jarinju, ne tako daleko od baze KFOR-a radi kompanija "MAB", Borka Milkovića iz Zvečana, koja ima rok da to uradi za mjesec dana. Novi put koji se gradi na G1 na Jarinju, započinje na oko kilometar udaljenosti od graničnog prelaza i povezuje Ibarsku magistralu, na teritoriji Srbije, negdje na 500 metara od Rudnice, precizirao je izvor portala "Tema Online".

S druge strane, i alternativni put na G 31, na Brnjaku, sada je pušten u promet, dok je u srijedu, u kasnim satima, završeno njegovo asfaltiranje.

Osim  ova dva prelaza, sada je  pušten u promet i drugi put od sela Lešak, koji prolazi sa lijeve strane pored Podstenja, Rvatske, Kalina, i kod graničnog sela Tresava prelazi na teritoriju Srbije, tačnije na put Raška-Novi Pazar.

Ovaj put je korišćen od strane kriminalnih srpskih grupa i čuvan je od strane oružanih grupa 24 sata na dan.

Takođe se kaže da preko ovih puteva se odvija svo krujumčarenje, od naftnih derivata, oružja, eksploziva pa sve do droge koja ponajviše prolazi preko ovog djela Kosova.