Posrednik Evropske unije Robert Cooper prihvatio je pregovore o Jarinju i nije otišao nezadovoljan beogradskim prijedlozima za rješenje krize na sjeveru Kosova, tvrde izvori „Blica” bliski srpskom pregovaračkom timu.

Zvaničnik EU rekao je za „Blic” da je razgovor sa Borislavom Stefanovićem „bio konstruktivan”, a da je takozvanom ministru za Kosovo Goranu Bogdanoviću prenijeta poruka da „treba ublažiti retoriku i smanjiti bezbjednosne rizike na sjeveru Kosova”.

"Stefanović i Kuper razmijenili su stavove o situaciji na sjeveru Kosova. Niko nije ni mislio da to može da se rješi preko noći. Razgovarano je i o širokom broju tema uključujući implementaciju dosadašnjih sporazuma i teme koje su na redu tokom dijaloga (struja, telekomunikacije i regionalni forumi). O istim temama Cooper će razgovarati i u Prištini u ponedeljak i utorak", rekao je sinoć za „Blic” zvaničnik EU u Briselu.
 
Ovim je praktično potvrđeno da je posrednik EU prihvatio da pregovara o prijedlozima koji podrazumijevaju promjenu uspostavljenog režima na Jarinju, što je do sada odbijano. Izvor „Blica” blizak beogradskim pregovaračima tvrdi da će Cooper prenijeti beogradske prijedloge Prištini.