Premijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da do pregovora o političkom statusu Kosova neće doći, "jer je to pitanje odavno rješeno", kao što je, kako smatra, zatvoreno i pitanje prelaza Brnjak u Jarinje, gdje će, dodao je, "barikade biti brzo uklonjene".

Thaçi je u intervjuu za beogradski "Danas" ustvrdio da je Kosovo kao nezavisna i suverena država nepromjenljiva politička činjenica i da ako se pod političkim dijalogom podrazumijevaju pregovori o statusu Kosova do toga neće doći.
 
To je pitanje, smatra on, rješeno poodavno," faktički 1999, dok je pravno to fromulisano i primjenjeno od 17. februara 2008, nakon usvajanja Ahtisaarijevog plana i proglašavanja nezavisnosti". Thaçi nemogućim smatra i održavanje međunarodne konferencije o Kosovu pošto, kako kaže, Kosovo nije goruće pitanje regiona.
 
"Ovih dana je situacija na Kosovu dospjela do međunarodnih naslova zbog dugogodišnje vladavine bezakonja na sjeveru njene teritorije, a ne zbog priznate državnost", tvrdi on.

Na pitanje da li u okviru briselskog dijaloga Prištine i Beograda dolazi u obzir pitanje stanja na prelazima Jarinje i Brnjak, Thaçi je rekao da misli da je to pitanje završeno.

"Dijalog u Briselu se ne vodi o državnosti Kosova, nego o načinima kako da ta državnost bude unaprijeđena u kontekstu regionalne saradnje i dobrog susjedstva sa Republikom Srbijom", rekao je Thaçi.
 
On smatra da barikade na sjeveru Kosova neće još dugo ostati, napominjući da su već uočljivi problemi sve otažanijih životnih uslova tamošnjeg stanovništva - sa bezbjednosne i ekonomske strane.
 
"Barikade će biti uklonjene. To će se uraditi postepeno i bez nasilja od strane institucija koje su zadužene za bezbjednost na čitavom Kosovu. Uvjeren sam da se niko neće odupreti njihovom uklanjanju - i to pod izgovorom da je prohodnost puteva i sloboda kretanja u korist svih", rekao je Thaçi.

Na pitanje šta je za Prištinu posljednja ponuda kada je riječ o statusu sjevera Kosova, on je rekao da su "prva i posljednja ponuda" rješenja predviđena Ahtisaarijevim planom, ali i Ustavom Kosova, koji daju brojne mogućnosti. Te mogućnosti, tvrdi on, do sada nisu primjenjene po regionu bivše Jugoslavije.