Dvanaest automatska oružja za oficire specijalnih jedinica Policije Kosova su koštali ništa manje nego 31 hiljada i 644 eura, iako njihova cijena nije bila tolika. Za njih je bilo potrebno da se plati 14 hiljada 827 eura i 20 centi, ali "zahvaljujući" biznismenima za koje se vjeruje da su umješani u organizirani kriminal, plaćeno je dvostruko iz budžeta Policije Kosova, piše Koha Ditore.

Ovakav vid prijevara vjeruje se da se u Policiji Kosova desio u velikom broju kupovina oružja i municije, iznos za koji se vjeruje da premašuje milion eura. Kao rezultat toga, Policija EULEX-a je u utorak pretresla Policiju Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova i uhapsila šest osoba. Biznismenima Armendu Selimiju i Astritu Pira Okružni sud u Prištini je u srijedu, nešto prije ponoći, odredio jednomjesečni pritvor, dok je Kadrushu Koliqiju, službeniku Direktorijata Javne Sigurnosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova  određen kućni pritvor u trajanju od 30 dana.

S druge strane pomoćnik direktora za usluge podrške u Policiji Kosova, Ragip Bunjaku, biznismen Ylber Salihu i šefica tužilaštva u Policiji Kosova, Xhevahire Vatoci su pušteni u redovnoj istražnoj proceduri.