Moguć kompromis o carinskim prelazima na sjeveru Kosova, po jednom od beogradskih prijedloga da pored kosovskog bude i srpski carinik, piše beogradski Blic.

Prema pisanju tog lista, beogradski pregovarački tim u dijalogu s Prištinom iznio je nekoliko prijedloga predstavnicima EU i SAD Robertu Cooperu i Philiphu Rickeru u Briselu, 28. septembra.

Kako Blic saznaje iz izvora bliskih pregovaračima, zasad najviše šansi ima prijedlog da se albanskom cariniku pridruži i srpski, a da operativno ostane nadlježan EULEX. Ovo bi moglo, procjenjuje se u Beogradu, da odblokira dijalog sa Prištinom.

Srbi na sjeveru Kosova i zvanični Beograd do sada su tražili da se sa graničnih prelaza, prije svega sa Jarinja, povuče albanski carinik koji je postavljen na osnovu dogovora o carinskom pečatu. Pošto Brisel i Priština taj zahtjev energično odbacuju, Beograd je predložio da se postojeći sastav na granici proširi jednim Srbinom.

Druga dva ponuđena rješenja su da carinu obavlja samo lokalno stanovništvo ili da roba koja ide na jug bude carinjena u južnoj Mitrovici, kao i do sada, a ona koja ide na sjever u sjevernoj. Kako se procjenjuje, prijedlog o tri carinika u jednoj kućici zasad je izazvao najviše pažnje.

Kako kažu izvori Blica, najveća je nepoznanica da li će Priština ovo prihvatiti. Nije sasvim izvjesno ni da li će i za Brisel ovo biti prihvatljivo rješenje.