Zvonko Veselinović (31), švercer nafte i osoba koju srpska policiju povezuje sa krijumčarenjem droge i ukradenih vozila, označen je u bezbjednosnim izvještajima kao jedan od organizatora sukoba sa KFOR-om na Jarinju, kada je povređeno nekoliko Srba i vojnika, a njegovo ime spominjalo se i prilikom paljenja prelaza na Jarinju krajem jula, piše srbijanski Blic.

Veselinović ovim potezima želi da destabilizuje situaciju na sjeveru Kosova, jer mu ne odgovara uvođenje reda, ali na ovaj način i pravi veliki problem narodu na sjeveru.

On je zvanično vlasnik benzinske pumpe u sjevernom dijelu Mitrovice, preko koje pere novac od šverca nafte i naftnih derivata. Važi za lokalnog bosa koji pod kontrolom drži sve kriminalne aktivnosti u tom kraju. Legalno kupuje robu u Srbiji i prevozi je cisternama u Mitrovicu, gdje po poslovnoj dokumentaciji prodaje naftu, derivate i benzin.

"Isto gorivo u stvari švercuje dalje u južni dio Kosova i prodaje ga Albancima na crno. Na taj način Veselinović je profitirao milione eura", podaci su policije o Veselinovićevim kriminalnim aktivnostima.

Osim sa albanskim kriminalnim grupama, Veselinović sarađuje i sa crnogorskim i srpskih mafijašima, najviše sa kriminalnim grupama iz Jagodine, Kruševca i Novog Pazara.