Na suđenju osumnjičenim za trgovinu ljudskim organima u klinici "Medicus" u Prištini, zaštićeni svjedok iz Bjelorisije je potvrdio da je bio jedna od žrtava grupe ljekara i drugog osoblja protiv kojih je pokrenut sudski postupak.

Svjedok iz Belorusije koji je identifikovan samo kao A. K. potvrdio je juče pred sudom da je iz Belorusije, preko Istanbula, stigao u Prištinu i da mu je u klinici "Medicus" izvađen bubreg.

"On je svjedočio kako je došao (u Prištinu) iz Istanbula i kako je njegov bubreg izvađen", izjavio je advokat Fazli Balaj reporterima poslije jučerašnjeg zasjedanja suda, koje održano bez prisustva javnosti, prenela je agencija AFP.

Žrtve prodaje ljudskih organa su, prema optužnici, stizale iz istočne Evrope i zemalja centralne Azije.

Bubrezi su pacijentima iz različitih zemalja uzimani i transpantisani prvenstveno Izraelcima za određenu sumu novca koja je odstizala i iznos od 90000 dolara za jednu transplantaciju. Dok je s druge strane pacijentima (donatorima) bubrega obećavano da će dobiti po 10000 do 20000 hiljada dolara. Ova aktivnost je po zakonu Kosova zabranjena.

U EULEX-u je potvrđeno da su optužnicom obuhvaćena i dvojica stranih državljana, Jusuf Sonmez iz Turske i Moshe Harel iz Izraela, ali oni se nalaze van domašaja pravosuđa na Kosovu.