Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) usvojila je rezoluciju u kojoj zahtjeva neodložnu i objektivnu istragu incidenta od 27. septembra na kontrolnom punktu Jarinje, na severu Kosova.

U rezoluciji, PS SE je takođe pozvala predstavnike Prištine i Beograda da obnove dijalog uz posredovanje EU, "o svim otvorenim pitanjima... uključujući situaciju na sjeveru Kosova", prenose mediji.
 
"Sve mora da bude učinjeno kako bi se obezbjedilo da sjever Kosova ne ostane crna rupa na zapadnom Balkanu, izvan kontrole vlasti i Prištine i Beograda", stoji u rezoluciji 1839, naslovljenoj "Politička situacija na Balkanu", koja je objavljena na sajtu PS SE.

Parlamentarna skupština SE izražava "duboko žaljenje zbog nedavnog nasilja u koje su bili umešani pripadnici KFOR-a i zahtjeva "hitna i objektivna istraga" događaja na Jarinju, "kada je šest osoba ranjeno iz vatrenog oružja".
 
Žitelji sjevera Kosova se pozivaju da "iskažu uzdržanost i da bez odlaganja i na konstruktivan način sarađuju sa KFOR-om i EULEX-om", a vlasti u Prištini da "pozitivno i obazrivo odgovore na bilo kakve legitimne zabrinutosti manjina u regionu".
 
U rezoluciji je ocjenjeno da nasilni sukobi na sjeveru Kosova, na graničnim prelazima sa Srbijom, blokiraju napredak u razgovorima Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije.
 
Zemlje članice SE su pozvane da zahtjevaju od vlasti Prištine i Beograda da potraže mirno rješenje za pitanje sjevera Kosova, a predsjedničkom komitetu predloženo da razmotri pitanje sprovođenja misije u regionu radi intenziviranja dijaloga i prevazilaženja napetosti.

"Prioritet regionalnih i međunarodnih aktera u regionu mora da ostane bezbjednost, stabilnost poštovanje ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i integritet međunarodno priznatih granica u regionu, uz strogo poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", navodi se u rezoluciji.