Predsjednik Liberalnodemokratske partije Srbije Čedomir Jovanović zatražio je hitnu sjednicu skupštinskog Odbora za bezbjednost povodom događaja kod Jarinja.


On smatra da prije nego što predstavnik EU Robert Cooper dođe u Beograd, treba razjasniti i objaviti uzroke sukoba kod Jarinja na sjeveru Kosova.

Šta se dogodilo na Jarinju 27. septembra i ko je kriv: KFOR ili Srbi? Ova polemika pokrenuta je nakon zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost. Pojedini poličari tvrde da je incident izazvala grupa Srba.

U takozvanom Ministarstvu za Kosovo kažu da ne raspolažu takvim informacijama, a državni sekretar Oliver Ivanović je rekao da je od očevidaca čuo potpuno drugačiju priču, da KFOR puca na okupljene, a da na krivici Srba insistraju KFOR i EULEX.

"Postoje informacije da je incident, nasilničkim ponašanjem i fizičkim napadama na vojnike KFOR-a, izazvala grupa naoružanih ekstremista kojoj ne odgovara uvođenje carinske procedure i koji su zbog svojih poslovnih interesa u sukob uvukli i nedužne i uznemirene Srbe koji žive na tom području. Naša država ima potpune podatke o tome i oni se očigledno drastično razlikuju od onoga što je nametnuto javnosti", rekao je Čedomir Jovanović.

On je istakao da je državi naneta velika šteta i da će "kredibilitet naše strane pred EU i cijelom međunarodnom zajednicom biti katastrofalno narušen ukoliko se odmah ne razjasne i objave svi uzroci i elementi prošlonedjeljnih oružanih sukoba kod Jarinja na sjeveru Kosova".

Prema njegovim riječima, srpska javnost je danima izložena dezinformacijama i stvaranju zapaljive atmosfere i nacionalnog naboja tvrdnjama da je kod Jarinja pucano na nenaoružane građane.

Kako je rekao, na sjednici Odbora za bezbjednost i javnosti treba nedvosmisleno reći da li je tačno da na sjeveru operišu ekstremističke i kriminalne strukture koje otvoreno napadaju međunarodne predstavnike i time Srbiju dovode u nemoguću poziciju, a onim Srbima koji su mirni građani ugrožavaju život i bezbjednost.

I ranije se mogla čuti teza da jednim dijelom postavljanje barikada, iz svojih poslovnih razloga, podstiču kriminalni krugovi.

Dnevnik "Koha ditore", pozivajući se na izvore u EULEX-u, objavio je da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović. List navodi da je isti čovjek organizovao i otvaranje alternativnih puteva.

Ivanović kaže da je Veselinović lokalni biznismen, da se njegova uloga u svemu tome precjenjuje i da je on kao i svi ostali građani učestvovao u postavljanju barikada.

Prema "Kohi", napad na vojnike KFOR-a video je i komandant te formacije general Erhard Drewes.

Navodi se da je tokom napada povređeno 10 vojnika KFOR-a, od kojih devet Amerikanaca i jedan njemački vojnik. Devetorica su ranjena, dok je jedan povređen sopstvenim oružjem tokom akcije.

Prema istražiocima EULEX-a, najteži dio posla je utvrđivanje tačnog broja povređenih Srba. Istražioci su utvrdili da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja je bila na putu i koja je okruživala bazu KFOR-a. Na upozorenje vojnika vozač se nije zaustavio, već je kamionom udario vojnika, a potom pokušao da mu uzme oružje. Na vozača kamiona je pucao jedan pripadnik KFOR-a, poslije čega su okupljeni Srbi bacili eksplozivne naprave na vojnike i pucali u njihovom pravcu, navodi "Koha".

Komandant KFOR-a je trenutno u Briselu u sedištu NATO-a, gdje je svoje pretpostavljene informisao o detaljima događaja. Portparol EULEX-a Nicolas Hoton nije želeo da za dnevnik govori o detaljima istrage dok ona još traje. Hoton je potvrdio da je EULEX ispitivao neke od učesnika u incidentu.

Sličnu verziju događaja juče je izneo i predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Vuk Drašković je, gostujući na TV B92, optužio vlast u Srbiji da od građana krije istinu o događajima na sjeveru Kosova i saopštio šta su službe bezbjednosti prenele članovima Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije o dešavanjima na prelazu Jarinje prošle nedjelje.

"Prokopan je, neposredno blizu carinskog prelaza, alternativni prelaz i to tako da ta zemlja izoluje i potpuno zatrpa bazu KFOR-a. Nije bilo reagovanja. Izašli su, razvukli žicu i zatvorili taj prelaz. Prema informaciji naših službi bezbjednosti, njih citiram, ubrzo se pojavljuje grupa organizovanih ljudi, ne još narod - koji će za njima doći, jer su ga zbunili da dođe; kamionom udaraju u žicu, nose makaze da rasjeku žicu i nasrću na vojnike KFOR-a", rekao je Drašković za B92.

On je kazao da je potom došlo do fizičkog kontakta, guranja i u tom guranju američkom vojniku je oteta puška koja do sjednice Odbora za bezbjednost nije pronađena.

"Tek tada bacaju se suzavac i šok bombe pod kamion. U međuvremenu pristiže narod, petorica vojnika KFOR-a su povređena i počinje paljba, obostrana razmjena vatre i tada se upotrebljava i bojeva municija sa obje strane i to se dogodilo tog dana i saopšteno je na Odboru za bezbjednost i odlučeno da se sve to sakrije od naroda Srbije", rekao je predsjednik SPO. Drašković je rekao da kontrolisani mediji kriju istinu od građana.

S druge strane državni sekretar u takozvanom Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović kaže da ne raspolaže informacijama koje je o razlozima za sukob Srba i KFOR-a na Jarinju 27. septembra izneo predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Kamion koji je vozio Srbin pokušao je da zatrpa zemljom bodljikavu žicu kojom je KFOR ogradio alternativni put u blizini Jarinja, koji vodi ka centralnoj Srbiji.

Zbog toga su vojnici KFOR-a pokušali da ga izvuku iz kamiona, na šta je reagovala grupa Srba koja je krenula prema vojnicima. Ivanović je dodao da su vojnici KFOR-a reagovali tako što su počeli da pucaju na ljude koji su im prilazili.