Parlamentarna skupština Savjeta Evrope izražava duboku zabrinutost zbog nedavnog nasilja na Kosovu, u koje su bile uključene i snage KFOR i traži hitnu i objektivnu istragu o incidentu na Jarinju 27. septembra, navodi se u Prijedlogu rezolucije o Balkanu, koji će danas u Strazburu, po hitnom postupku, razmatrati poslanici PSSE.

U Prijedlogu rezolucije stanovništvo sjevera Kosova se poziva na uzdržanost i konstruktivnu saradnju sa KFOR-om i EULEX-om, dok se vlasti u Prištini pozivaju da pozitivno i oprezno odgovore na svaku legitimnu zabrinutost manjina u regionu.

Prema Prijedlogu rezolucije, PSSE poziva vlasti u Prištini i Beogradu da obnove dijalog posredstvom Evropske unije (EU) o svim tekućim pitanjima, u duhu saradnje i pomirenja, uključujući i situaciju na sjeveru Kosova.

"Sve mora biti učinjeno da se osigura da sjever Kosova ne ostane crna rupa na Zapadnom Balkanu, van kontrole vlasti, kako Prištine, tako i Beograda", navodi se u Prijedlogu rezolucije, objavljenom na sajtu PS SE. Zemlje članice Savjeta Evrope pozivaju se da podstaknu Prištinu i Beograd da traže miroljubivo rješenje pitanja sjevera Kosova, dok očekuju da Predsjednički komitet PS SE razmotri slanje misije SE u region, kako bi se ojačao dijalog i prevazišle tenzije.

"Prioritet regionalnih i međunarodnih faktora u regionu moraju ostati bezbjednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava i integritet međunarodno priznatih granica, kako na Kosovu tako i u regionu", navodi se u Prijedlogu rezolucije.