Zamjenik šefa UNMIK-a Robert Sorenson poručio je da se ne smeju činiti unilateralni potezi koji bi pogoršali već napetu situaciju na Kosovu, prije svega na sjeveru.

Sorensen je istakao da se jedino razgovorima može doći do rješavanja problema.

"Važno je razgovarati, jer nasilje, bez obzira na to od koga dolazilo, neće dovesti do rješavanja problema", kazao je Sorenson, navodeći da podržava pravo na miran protest, ali ne i spriječavanje slobode kretanja pripadnika KFOR-a.

On je kazao da je ta misija u kontaktu sa svim stranama - liderima opština na sjeveru, kosovskim vlastima, predstavnicima Srbije i međunarodnim partnerima u cilju smirivanja situacije.

"Pozdravljamo svaki napor koji je na ovom polju učinjen, ali smatramo da je potrebno učiniti još više. Ovo nije jednodnevni ili jednomjesečni projekat. Dijalog mora biti trajan i iskren", naglasio je Sorensen.

Na primjedbu da se predstavnicima međunarodne zajednice, pa i UNMIK-u prebacuje se da su izašli iz statusne neutralnosti, Sorenson je kazao da oni održavaju "liniju komunikacije između svih strana", i tako će nastaviti.

"Generalni sekretar UN Ban Ki Moon bio je vrlo jasan prije nekoliko dana kada je rekao da UN i UNMIK očekuju da svi međunarodni predstavnici na Kosovu obavljaju svoje mandate na način na koji bi trebalo da rade", rekao je on.

Na pitanje da li je moguće uskoro očekivati rješenje kosovskog pitanja, imajući u vidu potpuno oprečne stavove Prištine i Beograda, on je potvrdno odgovorio.

"Mislim da jeste. Postoji nebrojeno pitanja, posebno tehničkih, koja je moguće rješiti uprkos pogledima na status. Na kraju, postizanje zajedničkog rješenja kroz dogovor zavisi samo od dobre volje obeju strana. Uvijek postoji određena politička dinamika koja tera napred. Koliko brzo, ostaje da se vidi. Status quo nije održiv i ljudi se moraju vratiti normalnom životu kako bi izgradili bolju budućnost za sebe i svoju djecu", kazao je on.