Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen odbacio tvrdnje da je Kfor tokom posljednjih događaja na sjeveru Kosova prekršio mandat koji su mu poverile UN.

"Smatramo da je Kfor reagovao oprezno, odlučno i nepristrasno, poštujući mandat UN", izjavio je Rasmussen na konferenciji za novinare u Briselu.

Rasmussen je takođe ocjenio da je politički dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU, jedino rješenje za sve stanovnike Kosova, bez obzira na njihovo etničko poreklo.

Generalni sekretar NATO-a je istakao da Alijansa i dalje pridaje veliki značaj misiji na Kosovu.

"Kfor je dobar primjer uspjeha, pošto je žarište neutralisano u posljednjih 12 godina i nećemo dozvoliti da ponovo bude nasilja", poručio je on i dodao da će Kfor nastaviti da "ispunjava mandat, garantujući bezbjedno okruženje i slobodu kretanja".

Rasmussen je izrazio zadovoljstvo zbog tesne saradnje Kfora i Eulexa na terenu, ocjenivši da je ona nužna za uspjeh.

"Međutim, nužan je i novi napredak na političkom planu", rekao je Rasmussen. "Mir, umjerenost i dijalog su nužni za izlazak iz krize."

Rasmusen je podsjetio da je o tome nedavno razgovarao s političkim rukovodstvom u Prištini, kao i da je istu poruku u više prilika preneo predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Pozvao sam sve strane da se konstruktivno angažuju u tom procesu", kazao je on.

"Voleo bih da vidim napredak svih zemalja i zajednica na zapadnom Balkanu u odnosima sa evroatlantskim strukturama - EU i NATO, a za to nam je potreban konstruktivan politički dijalog", poručio je Rasmussen.