Nakon što je Agim Zogaj, poznat kao „Svjedok X“ na suđenju Fatmiru Limaju, pronađen mrtav u Njemačkoj i sahranjen na gradskom groblju u Prizrenu, ponovo je aktuelizovano pitanje zaštićenih svjedoka na Kosovu.

Afrim Zogaj, brat Agima Zogaja koji je za vrijeme rata bio komandant 121. brigade sada rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK ili UÇK) poznat kao „Komandant Murizi“, izjavio je nakon sahrane na gradskom groblju u Prizrenu da njegov brat „nije izvršio samoubistvo, a ako je to uradio - onda su ga naterali da to uradi“.

„Pokojnik je ostavio napise sa preciznim datumima od A do Ž. Ja o tome ništa nisam znao niti sam se interesovao jer me politika uopšte ne zanima. Pet ili šest puta izbjegao je atentate. Isto toliko puta vodili smo ga kao nestalog. Na Kosovu nije imao nikakvu zaštitu, a u Njemačku ga je poslao EULEX, da ga, kako su mu rekli, zaštite dvije ili tri sedmice“, tvrdi Afrim, koji inače živi i radi u Njemačkoj.

Zaštita svjedoka tek od 2013.

Pitanje zaštite svjedoka na Kosovu je po riječima dr Mazlluma Baralliua zakonski regulisano i to mora svako da poštuje, računajući i EULEX i kosovski organi pravosuđa. Taj profesor Pravnog fakulteta u Prištini, a od prije neki dan i rektor javnog Univerziteta u Prizrenu, u izjavi za Deutsche Welle kaže kako vjeruje „da će pravosudni organi razjasniti slučaj i o tome obavjestiti javnost“.

A o tome što familija pokojnog Agima sumnja da je on izvršio samoubistvo Baralliu kaže: „Više puta ima različitih izjava od strane oštećenih i onih koji su u toku procesa, ali istina može biti nešto drugo ili treće.“

Sa druge strane, zamjenik premijera Hajredin Kuçi smatra da „na Kosovu postoje male mogućnosti da Zakon o zaštiti svjedoka istinski zaživi prije 2013. godine“. „Zakon o zaštiti svjedoka ima dodatni rok i koštaće oko sedam miliona eura kako bi se implementirao. Prva faza je da svjedoke predamo u nadliježnosti Policije Kosova i EULEX-a, a sa povećanjem kapaciteta povećamo i budžet“, ističe Kuçi, inače potpredsjednik Demokratske partije premijera Hashima Thaçija.

Arben Gashi, predsjednik parlamentarne Komisije za zakonodavstvo, međutim, kritikuje Vladu da nema političku volju za zaštitu svjedoka i podsjeća „da izvršna vlast nije predvidela budžet za primjenu tog Zakona“. „Ovo je u jednoj formi rečeno tokom parlamentarnih i javnih debata prije nekoliko mjeseci. Sama činjenica da Vlada Kosova nije predvidela budžet - znači da nema političke volje za to, bez obzira na stalni zahtjev Parlamenta, kako bi se garantovali svi instrumenti zaštite svjedoke“, ocjenjuje Gashi.

Apel UN

Kako su preneli neki kosovski mediji, sa problemom zaštite svjedoka i kreiranja infrastrukture suočava se i Policija Kosova koja trenutno ima samo jednu jedinicu koja na ovom pitanju radi u sklopu EULEX-a. Prema istom izvoru, jedan aneks izgrađen u sklopu Popravnog centra u Dubravi kod Istoka, jedino je što je konkretno urađeno na zaštiti svjedoka na Kosovu

Zbog svega toga, Ujedinjene nacije pozvale su kosovske zvaničnike na stvaranje efikasnog i nezavisnog sistema zaštite svjedoka i žrtava, jer će se samo tako, prema njima, omogućiti pravda za žrtve i doći kraj nekažnjavanju zločina.

Refki Alija, DW