Situacijom na Kosovu želi se građane Srbije ispuniti bijesom prema Zapadu, smatra lider SPO-a dodajući kako treba prihvatiti i politiku i standarde EU.

Lider Srpskog pokreta obnove, kontroverzni Vuk Drašković, smatra da bi se na uzavrelom sjeveru Kosovu uskoro, možda već za mjesec dana, mogao ponoviti scenarij "Oluje" s izazivanjem krvoprolića, a potom traktorskim kolonama izbjeglih Srba.

Ta bi "kosovska Oluja", kaže on, Srbiju ispunila bijesom spram zapada, a sjevernokosovske barikade pretvorila "u barikade našem hodu ka normalnom demokratskom svijetu".

"Shvatimo se da smo poraženi"

Današnja Draškovićeva prozapadna retorika uvelike se razlikuje od one militantne kojom se koristio početkom 1990-ih. Svojim je sunarodnjacima poručio kako im je krajnje vrijeme da se naviknu na činjenicu da su poraženi, odnosno "da je potrošen i posljednji cent pobjede Kraljevine".

Posebno je oštar prema srbijanskom ministru unutarnjih poslova Ivici Dačiću (čelniku SPS-a, nekadašnje stranke Slobodana Miloševića) kojeg smatra produženom rukom ruskog veleposlanika u Beogradu Aleksandra Konuzina koji u zadnje vrijeme intenzivno poziva Srbe da brane Kosovo. Dačić je, naime, tražio sazivanje konferencije o podjeli Kosova koju Drašković smatra nemogućom misijom.

O mogućoj podjeli Kosova, kaže Drašković, moći će se govoriti tek za deset ili petnaest godina, kada na dnevni red dođu i pitanja podijele BiH i Makedonije.

Stvarnost Kosova je politika EU


I njemu je, kaže, Kosovo na srcu, ali "vrijeme je da se ispričamo srcu i suočimo sa stvarnošću". A stvarnost je po Draškoviću – politika EU i standardi koje je ona zacrtala za Kosovo.

Uvjeren je da plan finskog posrednika Marttija Ahtisaarija prihvatljiv te omogućava dijalog na liniji Beograd-Priština-Bruxelles-New York.

- Nestatusni dio plana, koji se ne bavi statusom Kosova i njegovom nezavisnošću, već statusom Srba i naših manastira i crkava, veoma je dobar i možemo ga prihvatiti uz neka poboljšanja i doradu - kaže Drašković.

Vlast manipulira građane

Što se tiče incidenata na graničnom prijelazu Jarinje, Drašković smatra da njima "netko pokušava vratiti Srbiju u devedesete". Pritom optužuje srbijansku vlast za manipulaciju građana kojima prikriva pravu istinu o onome što se događa na sjeveru Kosova.

A ondje je, kaže, prokopan alternativni prijelaz kako bi se izolirala tamošnja baza KFOR-a i izazvali incidenti s pripadnicima međunarodnih snaga.

/javno.hr/