Regionalni portparol Policije Kosova Besim Hoti izjavio je danas da se u vezi kamiona kompanije "Eurokop" iz Raške, koji su zbog ilegalnog ulaska na Kosovo zaplijenjeni 21. septembra, još uvijek vodi istraga.

On je rekao da je Policija Kosova predala zahtjev Interpolu za dalju verifikaciju kompletne dokumentacije kamiona i da sada čeka na rezultate.

Ukupno 13 kamiona je za potrebe Rudarsko-hemijskog kombinata "Trepča" prevozilo olovni koncentrat za jednu švicarsku firmu a njihovi kamioni zaplijenjeni su i od tada se nalaze na carinskom terminalu u južnom dijelu Mitrovice.

Hoti je naglasio da je u toku istražni proces, a da što se tiče rude u kamionima nema nikakvih problema sa dokumentacijom. Dokumentacija je ispitana i sve je regularno.
Hoti je naglasio da, kakvo god rješenje bilo u vezi sa kamionima, ruda mora biti vraćena kompaniji "Trepča".

„Ruda mora biti vraćena odakle je i došla. Imali smo zahtjev kompanije Trepča iz Zvečana za pratnju, tako da s kim smo imali dogovor njemu će biti vraćena ruda", objasnio je on.

Vozači kamiona firme "Eurokop" nedavno su pušteni iz pritvora pošto su priznali krivicu ilegalnog ulaska na Kosovo, te su platili novčanu kaznu i protjerani sa Kosova.