Dnevni list "Koha ditore" objavio je u srijedu, pozivajući se na izvore u EULEX-u, da su Srbi napali vojnike KFOR-a na Jarinju 27. septembra i da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović.
List je objavio da je isti čovjek organizovao i otvaranje alternativnih puteva. Prema Kohi, napad na vojnike KFOR-a gledao je i komandant te formacije general Erhard Drews.

Navodi se da je tokom napada povrijeđeno 10 vojnika KFOR-a, od kojih devet Amerikanaca i jedan njemački vojnik. Devetorica su ranjena, dok je jedan povrijeđen sopstvenim oružjem tokom akcije, piše "Beta".

Prema istražiocima EULEX-a, najteži dio posla je utrđivanje tačnog broja povrijeđenih Srba.

Istražioci su utvrdili da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja je bila na putu i koja je okruživala bazu KFOR-a. Na upozorenje vojnika vozač se nije zaustavio, već je kamionom udario vojnika, a potom pokušao da mu uzme oružje.

Na vozača kamiona je pucao jedan pripadnik KFOR-a nakon čega su okupljeni Srbi bacili eksplozivne naprave na vojnike i pucali u njihovom pravcu, navodi Koha.

Komandant KFOR-a je trenutno u Briselu u sjedištu NATO gdje je svoje pretpostavljene informisao o detaljima događaja. Portparol EULEX-a Nicholas Hawton nije želio za "Koha ditore" govoriti o detaljima istrage dok ona još traje.