Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocjenilo je danas da tekstovi o događajima na Kosovu, objavljeni u pojedinim srpskim medijima, "neodoljivo podsjećaju na period ratnohuškačkog novinarstva sa početka devedestih".

Ovo udruženje poziva novinare i urednike da se u izvještavanju drže pravila novinarske profesije.

Kako napominje NUNS, profesionalni standardi nalažu neprekidno nastojanje da se dobiju jasni odgovori na sva pitanja i nedoumice i da se, prije nego što ta pitanja i nedomice budu otklonjene, u medijskim izvještajima ne utvrđuje konačna istina.

U saopštenju se naglašava da ni medijima, ni javnosti, još nisu dostupni podaci iz izvještaja srpskih bezbjednosnih službi o incidentima na prelazu Jarinje i ukazuje da se, bez ikakvih rezervi, barata tezom o "oružanom napadu na goloruki narod".

Prema stavu NUNS, ogrešenja o pravila profesije naročito ima u izvještajima o ubistvu Aleksanda Putnika iz Velike Hoče u kojima se kao ubice označavaju Albanci kao etnička celina, a ne konkretni pojedinci ili grupa.

Udruženje napominje da do sada nisu poznati rezultati istrage.

Samo poštovanjem profesionalnih standarda i Etičkog kodeka svako od nas može da doprinese boljitku, ne samo novinarske profesije, nego i države u kojoj živimo, ali i položaju Srba na Kosovu, zaključuje NUNS.