Noć na sjeveru Kosova protekla mirno. Na barikadama od juče i studenti iz Srbije koji studiraju u Mitrovici. Građani kraj barikada imaju pripremljen ogrev.

Izvori Kosovapressa prenose da su Srbi na sjeveru Kosova po rasporedu utvrđenom u radnim kolektivima u Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i protekle noći smenjivali na barikadama puteva prema Jarinju i Brnjaku.

Iako su noći sve hladnije, građani ističu da su spremni da ostanu na barikadama i preko zime, sve dok sa graničnih prelaza ne budu izmješteni kosovski carinici i policija.

Građani kraj barikada u šatorima imaju pripremljen ogrev i posljednjih nekoliko noći lože da se ugreju.

Na barikadama su i penzioneri koji su se i prije blokada puteva okupljali u blizini mosta na Ibru koji dijeli sjeverni i južni dio Mitrovice.

Saobraćaj sa centralnom Srbijom obavlja se sporednim makadamskim putevima, a od zatvaranje prelaza Jarinje "oživio" je i putnički voz koji dva puta dnevno saobraća na relaciji Zvečan - Kraljevo. Putnike u njemu, od prije nekoliko dana kontrolišu pripadnici EULEX-a uz asistenciju vojnika KFOR-a.

Iako su krajem prošle nedjelje iz KFOR-a saopštili da su otvorili prelaz Jarinje, tim putnim pravcem prema Srbiji nije prošao nijedan pešak ni automobil.

Kao odgovor na porušenu barikadu u blizini prelaza, Srbi su postavili dvije nove, na oko 200 metara prema Lešku i u međuzoni ka Rudnici.