Gašenje srpskih institucija na sjeveru Kosova neprihvatljivo je za srpsku zajednicu, zaključili su ministar za Kosovo Goran Bogdanović i čelnici sjevernog Kosova.

"Svim diplomatskim i pravnim sredstvima borićemo se da do toga ne dođe. Nastavićemo pragmatičnu i konstruktivnu politiku prema međunarodnoj zajednici i nijedan naš potez neće doprineti destabilizaciji ne samo na sjeveru, već i na cijelom Kosovu", rekao je ministar Bogdanović.

Na sastanku su bili predsjednici opština sa sjevernog Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljkovic.

Bogdanović je obećao da će učiniti sve da srpske institucije "još više zažive" na sjeveru Kosova i ocjenio da se zahvaljujući njima Srbi sa sjevera Kosova nisu iseljavali.

"Nijednim potezom niti gestom nećemo doprineti da se situacija na sjeveru Kosova destabilizuje. Spremni smo na dijalog, saradnju i pomirenje sa svim etničkim zajednicama na Kosovu, ali smo takođe spremni i da odbranimo naše insititucije na ovom prostoru", rekao je on.

Upitan da li je o tome razgovarao sa predstavnicima EULEX-a i Europske komisije u Beogradu, ministar je odgovorio da jeste razgovarao početkom ove sedmice i da je dobio odgovor da EU "ne stoji iza ovog dokumenta (strategija za sjever Kosova)", već su ga sastavile institucije Kosova i civilna kancelarija Pithera Feitha.

"Posebno zemlje koje nisu priznale nezavisno Kosovo, neće dozvoliti da se na ovakav način rješavaju problemi na Kosovu", rekao je Bogdanović.

Na pitanje šta Srbija još može da učini da bi to preduprijedila, Bogdanović je rekao da Srbija već preduzima diplomatsku aktivnost, da će predsjednik Republike Boris Tadić o tome govoriti na sjednici Savjeta bezbednosti da bi se mirnim putem spriječila eskalaciju nasilja na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, "Srbi sa sjevera Kosova ne mogu prihvatiti kosovske institucije jer one ništa dobro nisu donijele Srbima na ovim prostorima, čak su odmogle u ekonomskom razvoju (uvođenje carina, plaćanje PDV-a i dodatnih taksi) i time opterećuju davanja koja dolaze iz centralne Srbije".

/RSE /