Iako se pojedine moćne države u svijetu snažno protive mjenjanju granica, postoje dvije realnosti na terenu. Jedna je da je Kosovo nezavisno, a druga da se Srbi na sjeveru Kosova protive kontroli vlasti iz Prištine, izjavio je James Ker Lindsay, britanski ekspert za međunarodne odnose jugoistočne Evrope.

Čini se da je tu moguće naći kompromis. Ako Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova, onda Priština mora da prihvati da je sjever deo Srbije, naveo je on.

“Direktne posledice odbijanja kompromisa snosiće Srbija i Kosovo, a ne SAD ili Rusija”, citira KTV Lindsaya.

Profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, koji je prije nekoliko dana u Beogradu promovisao najnoviju knjigu “Kosovo - put ka osporenoj državnosti na Balkanu”, objašnjava  da države koje ne trpe direktne posljedice svojih odluka mogu da zauzimaju tvrde stavove, ali da odbijanje kompromisa najviše pogađa Srbiju i Kosovo.

“Rusija može da ima tvrd stav prema odbijanju kosovke nezavisnosti, ali ne mora to da plati svojim odnosom sa EU, kao Beograd. SAD takođe mogu da imaju nepomirljiv stav, ali neće živjeti s tim da ne mogu biti članica UN ili učestvovati na sportskim takmičenjima, ili da nemaju poštanski kod i pozivni broj ili internet domen. Ako se to bude razumjelo, onda Beograd i Priština mogu da probaju da dođu do kompromisa”, kaže James Ker Lindsay.