Nasilje u porodici usmereno je prije svega na ženski dio populacije, a počinioci su najčešće muškarci. Nasilje nad ženama prelazi kulturne, tradicijske i religiozne granice, pokazuju podaci zajedničkog programa o porodničnom nasilju na Kosovu koji su razvili UNFPA, UN Žena, Fond za djecu UN-a...

UN koordinator za razvoj Osnat Lubrani ukazala je u Prištini tokom predstavljanja programa da je nasilje nad ženama jedno od najrašijenih oblika kršenja ljudskih prava koje, kako je naglasila, prelazi sve granice geografije i bogatstva. Ističe da se nasilje dešava u kućama i školama, urbanim i ruralnim sredinama i obično pod pritiskom ekonomske nestabilnosti i siromaštva.

„U periodu između 2002. i 2009. godine Policija Kosova je zabilježila oko 1000 slučajeva nasilja nad ženama, a u polovinu tih slučajeva uključeno je bilo nasilje nad djecom. Ovi brojevi svjedoče o tome da fenomen postoji. Ipak većina  žrtava se obično plaši da prijavi slučajeve nasilja“, kazala je Lubrani.

Ona je dodala da je potrebno da Kosovo obezbjedi međunarodne standarde time što će doneti zakone protiv porodičnog nasilja. Prema njenim riječima postoji okvir u kojem program o porodičnom nasilju treba da se sprovede.

„Želimo da pokažemo kako se koriste dobri zakoni i kako se sprovode a za tako nešto potrebno je puno sredstava i političke volje. Iz tog razloga povezali smo naš program sa specijalnim fokusom za zajednički razvoj koji uključuje opštine kako bi pomogli da se nešto učini posebno u opštinama Dragaš, Đakovica i Gnjilane“, rekla je Lubrani.
Jocelin Talbot viši savjetnik za jednakost polova pri UNDP-u kazala je da je neophodno raditi na prevenciji, zaštiti i reintegraciji žrtava.

„U rješavanju problema porodičng nasilja potrebno je imati jak pravni sistem, treba uspostaviti dijalog sa omladinom oba pola a postoje i ljudi koji su posvećeni rješavanju problema porodičnog nasilja i takođe je važno učešće novih opština“, kazala je Talbot.

Program o porodičnom nasilju na Kosovu finansira Vlada Finske. Promociji programa prisustvovali su i predstavnici Vlade Kosova.