Snimci zabilježeni kamerom sada već uništenog graničnog prelaza između Kosova i Srbije, Vrata 1 ili Jarinje, iznijeti su na vidjelo mnoge stvari, ne samo identitet onih koji su sudjelovali u rušenju istog.

Srbi, koji su između ostalog i zapalili Vrata 1, čini se da su bili svjesni što to ove kamere mogu otkriti, te im je prva stvar bila prije nego su počeli provedbu njihovog plana, je uništavanje kamera.

Ekstremno visoke temperature uzrokovane požarom uništile su u potunosti i opremu koja memorizuje snimanje ovih kamera, stvorivši kod Srba uvjerenje da je sve sigurno.

Međutim, oni koji su bili korak ispred radikalnih grupa Srba bili su odgovorni Carine Kosova, koji su jednom posebnom kamerom snimili svo vrijeme dešavanja koja su "uživo" dolazila na 16 monitora sigurnosnih kamera u Prištini.

Sav materijali već je podnesen Policiji Kosova, EULEX-u i zajedničkom timu koji vodi istragu povodom ovih dešavanja.

List "Zëri" je uspio da osigura filmski materijal koji je procurio iz ureda istraživačkog tima, a koji može slobodno pokazati uključenost srpske države u uništavanju graničnih tačaka.

Kao prvo što se može primjetiti je da se svim Srbima uključenim u događaj vide lica nekoliko minuta, prije nego što su se pokrili bluzama i košuljama. Njihova identifikacija kroz ove slike čini se veoma jasnom, ali do dana današnjeg niko od njih nije uhapšen.

U osiguranom materijalu od strane lista "Zëri" ne tako rijetko se vidi i vođa srpske delegacije u dijalogu između Prištine i Beograda, Borko Stefanović.