Jedinice KFOR-a, koje su danas oko podneva preuzele barikadu na putu ka graničnom prelazu Jarinje, ne puštaju na taj prelaz čak ni predstavnike UNMIK-a, koji su pokušali da prenesu stavove građana.

Nakon što su se vratili sa sastanka iz baze KFOR-a, i sadržaj razgovora preneli građanima, predstavnici UNMIK-a pokušali su ponovo da se vrate na prelaz, ali ih KFOR nije pustio uz obrazloženje da se "nisu najavili".

Granični prelaz Jarinje ostao je zatvoren i opkoljen bodljikavom žicom. Američki i njemački vojnici KFOr-a su, pod punom borbenom opremom, nakon akcije zatvorili prilaz Jarinju na oko 500 mestara od samog prelaza i tako je bilo sve do 17 sati. Tek poslije 17 časova, kada je uklonjena barikada koju su Srbi postavili poslije 27. septembra, oni su se povukli u bazu i dozvolili pristup novinarima do bodljikave žice.

KFOR je bodljikavom žicom opkolio čitav prostor prilaza Jarinju sve do puta koji vodi ka uzvišenju na kome se nalazi baza KFOR-a. Unutar zone opkoljene bodljikavom žicom napravljen je prolaz kroz ranije barikade od šljunka, dovoljno širok za automobile. Grčki vojnici unutar žice postavljaju položaje, a iza njih sede pripadnici EULEX carine i policije.

Kfor mora da odluči, na osnovu bezbjednosne situacije, kada će ukloniti bodljikavu žicu i time otvoriti prelaz za saobraćaj.

Zamjenik šefa UNMIK-a Robert Sorenesen danas je preuzeo ulogu posrednika između KFOR-a i Srba na Jarinju. Sorensen je rekao da su odmah došli i omogućili komunikaciju među ljudima, kako bi se bez nasilja, mirno razgovorima rješila nastala kriza.

"Silom se ne može napred i to smo rekli svima", rekao je Sorensen.