Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija razmotriće danas situaciju na Kosovu. Na sjednici će biti razmotren najnoviji tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, kao i izvještaj šefa misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Lamberta Zanniera. Prištinu će na ovoj debati predstavljati Ministar spoljnih poslova Skënder Hyseni, dok Beograd srpski predsjednik, Boris Tadić.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon u svom izvješću koji je dio rasprave, zatražio je da Priština i Beograd ostave postrani pitanje statusa Kosova i usredoče se na regionalnu suradnju. On preporučuje stvaranje uslova za sudjelovanje Kosova u regionalnim i međunarodnim mehanizmima.

Izvješće koje će biti podnijeto od strane Ban Ki-Moon-ovog predstavnika za Kosovo, Lamberta Zanniera, ističe stanje kako su se odnosi između UNMIK-a i kosovskih institucija u zadnje vrijeme poboljšali,  iako kosovske vlasti nastavljaju traženje zatvaranje misije UN-a.

Generalni sekretar kaže da će misija UNMIK-a i dalje ostati na teritoriji Kosova i da je njena svrha obezbjeđivanje sigurnosti i stabilnosti.

Misija UN na Kosovu se promjenila nakon proglašenja neovisnosti u februaru 2008, i prenijela svoje odgovornosti na države institucija i Europsku misiju za sporovođenje zakona.