Državna sekretarka SAD Hillary Clinton smatra da je razgovor sa Borisom Tadićem bio prazan i da nije razuvjerena da Beograd ne ide na podjelu Kosova, piše srbijanski "Danas".

Američka državna sekretarka Hillary Clinton bila je "veoma nezadovoljna" sastankom s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, održanom prošle sedmice na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, saznaje "Danas" iz diplomatskih izvora.

Clintonova smatra da je susret s predsjednikom Srbije bio "prazan", bez sadržaja, odnosno da nije čula ništa novo što bi je razuvjerilo da Beograd i dalje ne igra na kartu podjele Kosova.

Sastanak, održan 23. septembra, prije obraćanja srpskog predsjednika Generalnoj skupštini UN, bio je prije svega posvećen situaciji na severu Kosova evropskoj perspektivi Srbije. Clintonova je očekivala da od Tadića sazna neki novi plan ili inicijativu u vezi s Kosovom, a čula je samo ono što je unapred znala, uključujući i priču o zalaganju za evropsku integraciju Srbije i što bolje odnose sa Amerikom, uz "crvene linije" na Kosovu, koje Beograd ne može da pređe, kažu diplomatski izvori tog lista.

Na ocjenu da je sastanak bio "isprazan" ukazuje i činjenica da poslije njega nije objavljeno bilo kakvo detaljnije saopštenje ili izjava za javnost.

Podsjetimo, predsjednik Tadić je, najavljujući njujorški susret s državnom sekretarkom Clinton, istakao da očekuje da taj razgovor "bude težak", ali da je on za njega "pripravan".