Kosovski ministar za povratak i zajednice Radojica Tomić najavio u Prizrenu plan za povratak Srba u ovaj grad.

Prilikom obilaska srpskih porodica koje su se vratile u Prizren, Tomić je rekao da nedavni povratak deset srpskih porodica treba da posluži za primjer svima koji žele da se vrate.
Tomić je srpske povratnike obišao zajedno sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Ianom Cliffom i zamjenikom gradonačelnika Prizrena Orhanom Loparom.

Kosovski ministar je podsjetio da je prije sukoba 1999. u Prizrenu živelo oko 12.000 Srba, a da ih sada ima oko 50.

"Radimo na planu povratka kojim ćemo dati više motiva mladim ljudima koji žele da se vrate. Imaćemo projekat za stabilizaciju zajednica kroz koji će mladi moći da vide ovde svoju budućnost", rekao je Tomić novinarima.

Britanski ambasador je rekao da je vrlo ponosan što je vlada njegove zemlje pomogla povratak srpskih porodica u Prizren.

Upitan da li će Vlada Velike Britanije pomoći i u povratku Srba u istorijsko jezgro Prizrena, naselje Potkaljaju, ambasador je rekao da se razmišlja o tome.

"Još nisam siguran. Treba videti koliko košta taj projekat. Potrebna nam je saradnja i sa gradom Prizrenom, Danskim savjetom za izbjeglice i drugim partnerima", rekao je on.

Gradnju deset kuća u centru Prizrena za Srbe koji su se vratili finansirali su Vlada Velike Britanije i Ministarstvo za povratak i zajednice Kosova, a pomogli su grad Prizren, Danski savjet za izbeglice i Udruženje raseljenih "Sveti Spas".


Izvor: B92