Njemačka štampa piše danas o konfliktu između Beograda i Prištine na sjeveru Kosova, koji može ozbiljno prerasti u nerede. List Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da  ukoliko se uskoro ne iznađe rješenje za konflikt na kosovsko-srpskoj granici onda neće proći puno vremena i on će prerasti u krvoproliće, prenosi Zëri.

Posljednja studija “International Crisis Group” (Internacionalne krizne grupe), piše njemački list, je došla do zaključka da konflikt između Prištine i Beograda je ušao u rizičnu fazu.

U podjeljenom gradu Mitrovici se nalaze nekoliko hiljada naoružanih Srba, i veliki broj njih je povezan sa kriminalnim bandama, i moglo bis e desiti da otovore vatru na kosovske dužnosnike i dužnosnike EULEX-a, ali i KFOR-a.

U najgorem slučaju može se desiti da počne serija osvetničkih atentata protiv civila diljem Kosova. Ovo bi se ticalo i Njemačke, koja ima najveći kontigent vojnika u sastavu KFOR-a.

S političke strane gledišta, piše dalje list Frankfurter Allgemeine Zeitung, riječ je o tome ko će kontrolisati sjever Kosova. Srbija ili Kosovo. Srbija faktički ima vlast na sjeveru. Srpski predsjednik, Boris Tadić ima i jasan plan za sjever Kosova. Njemački dnevnik primjećuje da Beograd želi da se ostatak Kosova pripoji Albaniji. Ali stanje je takvo da niti Washinghton niti EU ne želi podjelu Kosova.

List Süddeutsche Zeitung u tekstu "Problemi Srbije" obraća pozornost na sukob na sjeveru Kosova. Vrijeme je da se EU pozabavi problemom na sjeveru i da natjera Beograd da igra konstruktivniju ulogu u konfliktu na Kosovu. Srbija ne mora odmah da prizna Kosovo, ali u najmanju ruku mora da prihvati da se Kosovo odvojilo od Srbije. Umjesto toga, Beograd traži teritorijalnu podjelu Kosova. Promjene granica na Balkanu mogle bi ugroziti stabilnost.

Njemački dnevnik Tageszeitung u članku "Otvaranje vatre umjesto dijaloga", primjećuje da su nade o okončanju nasilja na Kosovu zadobile veliki udarac. Politički promatrači smatraju da može biti novih okršaja, pošto Vlada u beogradu nema jasan stav vezan za ovaj incident. "Vlada u Beogradu je podijeljena u vezi kosovskog pitanja. Stoga ne uspjeva kontrolirati radikalne Srbe na Kosovu", govori se u diplomatskim krugovima u Prištini, primjećuje Tageszeitung.

S druge strane austrijski list Die Presse sukob na Kosovu naziva igrom mačke i miša. Situacija je eskalirala opasno, piše Die Presse, pozivajući se na zapovjednika KFOR-a, Erharda Drewesa. On povezuje nemire s "malim grupama, više spremnim na nasilje kao osobe sa crnim maskama"