Ambasador Rusije pri NATO Dmitri Rogozin izjavio je večeras da Alijansa svojim akcijama na graničnoj liniji između Srbije i Kosova stvara novi konflikt na Balkanu.

"NATO pravi još jednu grešku provociranjem novog konflikta na Balkanu", izjavio je Rogozin za "Russia Today", prenosi Bota Sot, komentarišući događaje na prelazu Jarinje i dodao da "kolege iz NATO, kako se čini, ne shvataju kakve mogu da budu posljedice njihovog učešća u konfliktu".

"Umjesto da zauzmu neutralnu poziciju, u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, oni drže stranu Kosovu i Albaniji. U suštini, NATO blokira jedini put za život između kosovskih Srba i Srbije. Međunarodni mirovnjaci su umješani u civilni konflikt na sjeveru tog regiona", rekao je Rogozin.

Rogozin je rekao Interfaksu da NATO ne želi da razgovara o situaciji na Kosovu ili da provede istragu o posljednjim krvavim incidentima.

"Oni se kriju iza formalnih fraza koje ne znače ništa. Svjedoci smo bezočnih laži o tome kakve su mjere primjenjene protiv civilne populacije na Kosovu", rekao je ruski ambasador pri NATO.

Rogozin je napomenuo da NATO tvrdi da su u intervenciji protiv demonstranata korišteni samo gumeni meci, dok su, prema informacijama iz bolnice, povrijeđeni imali rane od bojeve municije. On je dodao da je zatražio da Alijansa formira komisiju koja bi ispitala šta se desilo u toj oblasti.

"Ukoliko NATO vodi računa o svom ugledu, odmah treba da prekine sve ovo i ponovo postane neutralan, te da provede istragu o zločinima koji su se desili nad civilima na sjeveru Kosova", rekao je Rogozin.

On je naglasio da će Rusija podržati i zaštiti civile i odluke Savjeta bezbjednosti UN.

Upitan što misli o tome, kada kaže, da ova nestabilna situacija u regiji, prijeti cijeloj europskoj sigurnosti, on je odgovorio da bi ova situacija mogla eskalirati u Svjetski rat, i Kosovo naziva "gangsterskom teritorijom".

"Imali smo slučajeve u prošlosti kada je evropska sigurnost bila ugrožena zbog situacije na Balkanu. Ako pogledamo u prošlost, možemo se prisjetiti da je Svjetski rat počeo iz konflikta na Balkanu. Danas je Balkan mjesto gdje se odvija kriminalni biznis, prostitucija - trgovina ljudima, drogom, a za sve to, vlasti u Prištini su informirane, i prosto, to je gangsterska teritorija koja pritiska etnički manjinu, Srbe. Može se dogoditi da se sukob proširi diljem Balkana, na žalost, nakon što srpski narod više neće moći tolerisati ono što se događa na Kosovu danas, i na kraju zbog toga, ovo stanje se može proširiti na ostatak Evrope", rekao je Rogozin, i nastavio:

"To se uvijek događa: počinje s ratom na Balkanu, a samo nekoliko mjeseci kasnije, nastavlja i širi se na čitavoj teritoriji Evrope, i završava svjetskim ratom. Ne