Smrt Agima Zogaja, zaštićenog svjedoka "X", neće ometati sudski proces protiv Fatmira Limaja i još devetorice pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK), optuženih da su počinili ratne zločine u selu Klečka kod Mališeva, prenosi danas list Koha ditore.

Poznavaoci procesa koji je započet protiv Fatmira Limaja kažu da se svedočenje Zogaja smatra validnim i da je potpuno prihvatljivo.

Agim Zogaj je za sobom ostavio pisane i snimljene dokaze koji će biti iskorišćeni u sudskom procesu protiv optuženih za slučaj ,,Klečka''.

Proces protiv Limaja i grupe optuženih je predviđen za sljedeći mjesec.

Pravni eksperti su kazali da su i advokati odbrane već razgovarali sa Zogajem.

"On je potpisao izjavu. Njegova izjava ne bi bila validna da nije potpisana. Na kraju krajeva, čak i da je živ, proces bi mogao biti održan i u slučaju da se svjedok ne pojavi na suđenju", rekao je izvor lista, pod uslovom da ostane anoniman.

Izvori u pravosuđu su naveli da će iskaz svjedoka "X", koji inkriminiše Fatmira Limaja biti prihvaćen kao takav od strane suda i da odbrana neće imati pravni osnov da ga obori.

Zogaj, prema navodima štampe, važi za ključnog svjedoka u suđenju Limaju.

Zbog smrti Zogaja oglasila se i njegova familija i okrivila EULEX za, kako navode, "otmicu svog sina " .

I advokati Limaja i drugih optuženih su okrivili EULEX za smrt zaštićenog svjedoka.

Iz EULEX-a su saopštili da njemačke vlasti vrše istragu o smrti Agima Zogaja.

Agim Zogaj je pronađen mrtav u ponedeljak uveče u jednom parku, u Njemačkoj. Njmačka štampa je objavila da je svjedok "X" najvjerovatnije počinio samoubistvo.

On je pod zaštitom EULEX-a već dve godine, tačnije od trenutka kada se predao vlastima i kada je prihvatio da svjedoči u slučaju protiv Limaja.