Pregovori u Briselu odloženi zbog srpske delegacije koja se povukla iz pregovora jer nije granične prelaze nametnula kao temu, rečeno u kabinetu Edite Tahiri.

Liderka prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom odvojeno se u Briselu sastala sa posrednikom Evropske unije Robertom Cooperom i američkim predstavnikom Philipom Rieckerom, koji su joj, kako je saopšteno iz njene kancelarije, preneli da EU i SAD snažno podržavaju kosovsku vladu i njene pokušaje da uspostavi kontrolu na prelazima u sjevernom dijelu Kosova.

U nastavku susreta, zamjenica kosovskog premijera Edita Tahiri je naglasila da postoje prepreke u primeni postignutih sporazuma i predala je zvanični izvještaj vlade u Prištini o primjeni sporazuma.

Kosovska delegacija je od posrednika Coopera zatražila da Evropska unija napravi zvaničnu procjenu toka primjene sporazuma kao i da izvrši procenu angažovanja obuhvaćenih strana u dijalogu.

„Kosovo je tokom cjelokupnog procesa bilo konstruktivna strana, kako u postizanju sporazuma, tako i u njihovim primenama. Stoga, kosovska delegacija je tražila da se to uzme u obzir i da rezultira supstancijalnim napretkom Kosova u pravcu integracija u Evropsku uniju, na način na koji predviđa Rezolucija generalne skupštine Ujedinjenih nacija u vezi dijaloga sa Srbijom“, navodi se u saopštenju.

Konkretetno, dodaje se, Kosovo je tražilo da se uspostave ugovorni kontakti sa Evropskom unijom i očekuje da EU donese takvu odluku što prije.

Delegacija Kosova je posebno potencirala da pitanje primjene sporazuma ide uporedo sa jednim sistemom obavezujućih mjera prema stranama uključenim u dijalog, gdje će biti jasno precizirani vremenski rokovi, kao i stimulativne, ali i kaznene mjere na putu napretka prema evrointegracijama i Evropskoj uniji, podvlači se u saopštenju.