Međunarodna vojna misija na Kosovu (KFOR) odbacila je danas optužbe da su njihovi pripadnici upotrebili nesrazmernu silu protiv nenaoružanih civila, prije dva dana na graničnom prelazu Jarinje.

“KFOR kategorički odbacuje lažne optužbe da je koristio nesrazmjernu silu protiv nenaoružanih civila. Izjave koje ukazuju na takav scenario su neodgovorne i dovode u zabludu, pošto KFOR nije bio ni inicijator a ni strana koja je eskalirala sukob”, kaže su saopštenju.

Ističe se da je 27. septembra, oko podneva, na graničnom prelazu Jarinje, KFOR obezbjeđujući kontrolni punkt EULEX-a bio primoran da na adekvatan način odgovori na određena nasilna i nasumična dijela koja su nepoznata lica počinila protiv njihovih vojnika.

“Potvrđeni su slučajevi bacanja kamenica i nasilnih pokušaja ugrožavanja bezbjednosnog perimetra KFOR-a. Kasnije, tokom popodnevnih sati je pucano u pravcu pripadnika KFOR-a, uz bacanje eksplozivnih naprava ka njima. Kao rezultat tih dijela, devet pripadnika KFOR-a je zadobilo lakše povrede, dok nepotvrđeni izvještaji ukazuju na sedam lakše povrijeđenih osoba među nasilnim demonstrantima”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je tokom sprovođenja svoje misije u skladu sa strogim pravilima angažovanja, KFOR-a dužan da zaštiti svoje sopstvene snage.

“KFOR-a priznaje pravo na mirne proteste i demonstracije. Međutim, u slučaju da se te aktivnosti pretvore u nasilne, KFOR je spreman da reaguje brzo i odlučno da bi obnovio sigurno i bezbjedno okruženje i slobodu kretanja”, napominje se u saopštenju.

KFOR će nastaviti da podržava EULEX u izvršavanju svog mandata širom Kosova i ostaće nepristrasan u zaštiti svih ljudi na Kosovu kad je to potrebno, saopšteno je iz KFOR-a.