U utorak u večernjim satima, KFOR i EULEX obratili su se medijima u Prištini povodom nasilja koje je izbilo nakon što su EULEX i KFOR izveli zajedničku operaciju u preuzimanju kontrole neovlašćenih prelaza u blizini graničnog prelaza Jarinje na sjeveru Kosova.

Portparol EULEX-a Nicholas Hawton izjavio je da je početna faza operacije prošla mirno i bez incidenata, ali da je do incidenata je došlo kada je nekoliko osobe pokušalo da se probije preko linije KFOR-a.

"To se desilo kada je kamion krenuo direktno na linije KFOR-a. Izbio je problem, upotrebljeno je nasilje prema vojnicima KFOR-a koji su pokušavali da uspostave kontrolu na ilegalnim prelazima", kazao je on.

Portparol KFOR-a Ralf Adametz kazao je da je tom prilikom, dok su snage KFOR-a zajedno sa EULEX-om pokušale da spreče nasilje, povređen jedan pripadnik KFOR-a.

On je takođe naveo da je do ranjavanja jednog civila došlo nakon pokušaja oduzimanja oružja.

I EULEX i KFOR osudili su nasilje.

EULEX je pozvao lica koja su postavile barikade da ih otklone, kako bi se ponovo uspostavila sloboda kretanja. Hawton je kazao da je i Brisel izrazio punu podršku KFOR-u i EULEX-u u smirivanju situacije, te pozvao na hitno uklanjanje barikada.