Zaštićeni svjedok rekao na suđenju Ramushu Haradinaju da je napustio Kosovo "zato što je želeo da bude bezbjedan". Svjedok opisao kako je Haradinaj u ljeto 1998. oterao sa Kosova konkurentsku FARK, koja se borila protiv Srba 1998 i 1999. godine.

Iskazom zaštićenog svjedoka pred Haškim tribunalom počelo je suđenje Ramushu Haradinaju. Svjedok 077 rekao je da današnjem suđenju da je napustio Kosovo, "zato što je želeo da bude bezbjedan".

Svjedok je na opisao kako je Haradinaj u ljeto 1998. oterao sa Kosova konkurentsku FARK (Oružane snage Republike Kosovo).

Prema njegovim riječima, 200 do 250 pripadnika FARK ušlo je na Kosovo iz Albanije u junu 1998. godine, ali im je Haradinaj odmah poručio da nisu dobrodošli i da se ne usuđuju da uđu dublje na njegovu teritoriju.

Pritom su optužili oficire FARK da rade u interesu vlasti Srbije, napomenuo je svjedok.

Haradinaj i Idriz Balaj zvani Toger (Poručnik), koji je u to vrijeme zapovjedao specijalnom jedinicom UÇK zvanom "crni orlovi", došli su u bazu FARK u selu Papraćan i, uz pucanje u vazduh, naredili pripadnicima FARK da u roku od pola sata napuste seosku školu i odu odakle su došli, rekao je svjedok.

Prema njegovim riječima, zapovjednik FARK Tahir Zemaj prihvatio je da sa svojom formacijom izađe iz seoske škole da bi izbjegao sukob.

FARK je još neko vrijeme ostao na Kosovu, ali je nekoliko njegovih pripadnika prebio i zlostavljao Idriz Balaj sa svojim ljudima u crnim uniformama, rekao je svjedok 077.

Čuo je, kako je rekao, da je Balaj upucao u nogu oca jednog od pripadnika FARK, samo zato što nije zaustavio automobil odmah pošto mu je Balaj gestom naredio.

"Pretila mi je opasnost da ću biti ubijen i da niko neće znati da li su me ubili Srbi ili Albanci. Čuo sam da je Toger (Balaj) odveo i ubio petoricu članova FARK, pa sam zato napustio i Crnu Goru i otišao u Evropu", ispričao je on.

Svjedok je pomenuo i da se prije dolaska u Papraćane on "oporavljao dvije nedjelje", ali je o tome od čega se oporavljao govorio na dijelu sjednice zatvorenom za javnost.

FARK je bio oružana formacija vlade Kosova u egzilu, bliska Demokratskom savezu Kosova Ibrahima Rugove, kojoj se UÇK protivila. Svjedoka 077 u nastavku procesa unakrsno ispituje odbrana optuženih.

Ramushu Haradinaju se, zajedno sa Idrizom Balajem i Lahijem Brahimajem, sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Njima se na teret stavljaju zločini počinjeni nad Srbima, Romima i Albancima u logoru Jablanica 1998. godine.

Prvostepeno vijeće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Balaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno vijeće je, međutim, naložilo da im suđenje bude djelimično ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice, uz obrazloženje da je tokom procesa bilo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svjedoka, pošto su mnogi od njih, kako je napisano u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom i da su u toku proces neki od svjedoka umrli.

To je prvi ponovljeni postupak u istoriji Haškog tribunala.

Bota sot