Specijalni izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty završio je posjetu Kosovu, gdje se sastao sa ministarkom pravde Nekibe Kelmendi i sa porodicama nestalih na Kosovu.

U saopštenju Ministarstva pravde Kosova navedeno je da su Marty i Kelmendijeva razgovarali o nestalima na Kosovu, kao i da je ministarka zatražila da Savjet Evrope pojača pritisak na Beograd kako bi se razjasnila sudbina oko 1.800 nestalih na Kosovu. Dick Marty razgovarao je i sa članovima porodica nestalih na Kosovu i tim sastankom završio dvodnevnu posjetu.

Marty je na Kosovo došao zbog sumnji i istrage o trgovini ljudskim organima.

On je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o sudbini nestalih i procesu njihovog pronalaženja, mada su mediji u Prištini najavljivali da je cilj njegove posjete da istraži sumnje da su pripadnici OVK trgovali ljudskim organima srpskih zatvorenika 1999. godine.

"Mi nismo ni sudski, a ni istražni organi. Mi samo želimo da doznamo istinu i da afirmišemo vrijednosti konvencija ljudskih prava. Jer mi mislimo da je istina dio ovih vrijednosti i da je istina preduslov, da bi ljudi mogli da žive zajedno u miru nezavisno od etničke ili vjerske pripadnosti. To je razlog naše posete", izjavio je Dick Marty.

On se sastao sa zvaničnicima Eulexa iz Odeljenja za nestale i sudsku medicinu, a nakon toga se susreo sa direktorom Odjeljenja za sudsku medicinu pri Vladi Kosova, Arsimom Gergjalliuom.

"Pokušavamo da budemo ozbiljni, profesionalni i zahvaljujemo kosovskim autoritetima koji su olakšali našu posjetu, koji su spremni da nam pomognu i da svoje informacije podjele sa nama", rekao je specijalni izvjestilac Savjeta Evrope.

Tokom boravka na Kosovu, on je u pratnji elitne jedinice policije Kosova i pet pripadnika ličnog obezbjeđenja iz Švicarske.

Povodom istrage o tvrdnjama bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Carle del Ponte o navodnoj trgovini organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu, istražitelj Savjeta Evrope Marti boravio je prošle godine i u Albaniji gdje je razgovarao sa predstavnicima tužilaštva i policije.