Misija Eulex gubi podršku evropskih zvaničnika, piše danas dnevnik Koha ditore pozivajući se na izvore u EU na Kosovu.

"Razočaranje u Eulex raste iz dana u dan, iako se to javno ne kaže. Nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv kriminala, teškoće na sjeveru i posebno nejedinstvo zemalja članica se spominju kao osnova za nesposobnost misije da ostvari uspjeh u radu, što širi nezadovoljstvo zemalja članica", piše dnevnik pozivajući se na diplomatske izvore u Prištini.
 
Istovremeno, Eulex nije uspeo da potroši budžet za ovu godinu, zbog čega se vrlo brzo očekuje sastanak takozvane "korektivne grupe". Na dnevnom redu grupe treba da bude i zajednički plan djelovanja, dokument iz kog izvire mandat Eulexa.
 
Korektivna grupa će procjeniti da li sadašnja sredstva zadovoljavaju potrebe Eulexa do decembra. Njegov je zadatak da izradi prijedloge koji se kasnije dostavljaju Savjetu.
 
Jedan evropski diplomta je za list ironično kazao da "misija koja ne uspjeva da vodi računa o budžetu i potroši sredstva ne može da se bori protiv organizovanog kriminala". Dnevnik piše da evropske diplomate još ne izražavaju javno nezadovoljstvo radom Eulexa jer se procjenjuje da bi to odmoglo misiji.