Dok Srbi na sjeveru Kosova već deset dana blokiraju prelaze na sjeveru Kosova, slijedeća runda dijaloga između Kosova i Srbije na dnevnom je redu u utorak i srijedu. Na njoj se, doduše, neće razgovarati o prelazima Brnjak i Jarinje jer Priština na to ne pristaje, ali Beograd se uzda, iako naglašava da ne treba očekivati ni olako obećanu brzinu ni čuda, da će uspeti da privoli Brisel i Vašington na dijalog o promeni aktuelnog carinskog režima na tim prelazima.

Brisel će vjerovatno pristati da u srijedu, 28. septembra, razgovara o regulisanju prometa na prelazima Jarinje i Brnjak. Bili bi to razgovori Beograda sa Evropskom unijom, s jedne, i sa SAD, s druge strane.

"Na dobrom putu smo da dobijemo te razgovore, imamo stalnu komunikaciju sa Briselom Vašingtonom i drugim centralama“, izjavio je šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.
 
Stefanovićevu izjavu da je Beograd "na dobrom putu“ da dobije razgovore sa EU i SAD o prelazima Brnjak i Jarinje, Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Catherine Ashton, nije želela da komentariše. Naglasila je, međutim, da je stav EU jasan, naime, da Brisel želi da se implementira dogovor o carinskom pečatu postignut 2. septembra i da se podigne embargo na promet roba između Srbije i Kosova.
 
Što se tiče Evropske unije – nema više razgovora o Brnjaku i Jarinju, izričito tvrdi Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose. Upitan može li Beograd bar ubjediti Brisel i Vašington da se o tome otvore razgovori, Janjić kaže:
 
"Nije realno. To je još jedna od inicijativa Beograda koje su više usmjerene prema domaćoj javnosti i prikrivanju teške krize u kojoj se nalazi beogradska pozicija u pregovaračkom procesu. Što se tiče Evropske unije, nema više razgovora oko Brnjaka i Jarinja, sve je dogovoreno, ostaje  samo primjena – i to je Catherine Ashton par puta rekla. A obraćanje Americi je nešto što je nova provokacija i tako će biti i doživljeno u Vašingtonu. Carina i kontrola bezbjednosti na carini je posao EULEX-a i kosovskih vlasti“, kaže Janjić.

RSE