Uklanjanje recipročnih mjera prema Srbiji i stabilizacija odnosa s Kosovom, nije promijenila ništa u komercijalnim odnosima između dvije zemlje. Izvještaj o trgovini između Kosova i Srbija je zabilježeno odnosom  100 prema 1 u korist Srbije, piše "Koha Ditore".

"Tokom ovih dana na granici sa Srbijom sa Kosova je prešlo ukupno 7 kamiona s domaćom robom. Iz Srbije je na Kosovo došlo više od 700 teretnih kamiona s različitom robom", kazao je glasnogovornik Carine Kosova u nedjelju, Adrian Stavileci.

Prema njegovim riječima, zadnja tri kamiona sa Kosova izvozila su cemenat i otpatke od papira.

Kosovski predstavnici firmi kažu da još nisu stvarno uklonili sumnje da Srbija sprovodi dogovor postignut o priznavanju carinskim pečatom. Prelazak prvih kamiona u Srbiji, niti za ministarku trgovine i industrije, Mimozu Kusari-Lila, ne garantuje da će Srbija stvarno sprovesti sporazum s Kosovom.

"To znači da u ovim posebnim slučajevima je započela provedba sporazuma, ali nemamo garancija, iz razloga promjene stajališta Srbije i u ranijim slučajevima. Ne znam je li to samo tolerancija prije sljedećeg sastanka koji će se održati u Bruxellesu 27-28. septembra, ili je to pristup koji će se nastaviti i u budućnosti, u skladu s međusobnim prihvaćanjem pečata. Ostaje da se vidi...", rekla je Kusari-Lila za Radio Slobodna Evropa.

Ali čak iako će Srbija stvarno sprovesti sporazum, trgovci s Kosova kažu da će imati poteškoća da zauzmu mjesto na srpskom tržištu.