Vlada SAD, u strahu od nove recesije, skladišti ogromne količine namirnica. Predviđaju najgori scenario?!

Vlada SAD pravi ogromne zalihe hrane, predviđajući novu svjetsku ekonomsku krizu, objavili su pojedini američki informativni sajtovi, pozivajući se na zaposlene u Robnim rezervama Sjedinjenih Država.

U javnost je procurila informacija da vlada SAD posljednjih dana naručuje velike kontingente osnovnih ljudskih namirnica u dehidriranoj, instant verziji.

- Na pitanje zašto naručuju tolike količine hrane, izvor iz vlade samo je rekao: „Znaš i sam šta nas čeka“ - izjavio je, navodno, jedan od zaposlenih u Robnim rezervama.

U Americi se ovih dana razvila polemika o tome da li je riječ o redovnim nabavkama osnovnih namirnica za slučaj katastrofalnih vremenskih nepogoda, pošto je sve alarmirala činjenica da pristižu tako velike porudžbine. Evrozona je u velikoj krizi, ocjene privrednog rasta i za EU i SAD su niže od planiranih, nezapošljenost sve više opterećuje američko društvo, a vodeći svjetski stručnjaci iz dana u dan upozoravaju da nam preti nova globalna kriza.

Trenutno je 43 miliona Amerikanaca na bonovima za hranu, što znači da jednog od sedam građana SAD hrani država.

Na šta je mislila NASA?

Nedavno je s najvišeg vrha u NASA zapošljenima u ovoj američkoj svemirskoj agenciji stigao imejl u kojem se na njih i njihove porodice apeluje da se pripreme za „vanredne situacije“.

"Razgovarajte sa svojim ukućanima o tome šta treba da preduzmete u vanrednim situacijama. Razmislite o prirodnim nepogodama ili napadima poput onog od 11. septembra, ali i o nekim drugim nepredvidivim momentima. Napravite dobro plan o tome i pripremite se", savjetuju u NASA.

Protesti u Njujorku

Na demonstracijama održanim u centru Njujorka uhapšeno je 80 demonstranata koji su protestovali protiv politike Vall Streeta. Protestanti su na Menhetnu uzvikivali parole protiv finansijske politike SAD jer favorizuje sloj bogatih, a na nekoliko sati je bio i blokiran saobraćaj u ovom dijelu grada.