Iskazom zaštićenog svjedoka, u Hagu nastavljeno suđenje Ramushu Haradinaju. Bivšem komandantu UÇK sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Haškom optuženiku Ramushu Haradinaju je, poslije tronedjeljne pauze, nastavljeno suđenje iskazom zaštićenog svjedoka optužbe.

Na početku davanja iskaza, zaštićeni svjedok je ispričao da su "oružane snage Republike Kosovo" (FARK) odnosno 134. brigada ušla u junu 1998. godine na Kosovo da bi se borila protiv srpskih paravojnih snaga.

Prema riječima svjedoka, te snage imale su samo lako naoružanje - ručne bombe, automatske puške, i nosili su šarene, kamuflažne uniforme.

Odluku o ulasku tih snaga donio je Ahmed Krasniqi, koji je u to vrijeme bio stacioniran u Tirani, a Krasniqi je bio komandant oružanih snaga Republike Kosovo, rekao je svjedok.

Prvostepeno vijeće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Balaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je, međutim, naložilo da im suđenje bude djelimično ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice, uz obrazloženje da je tokom procesa bilo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svjedoka pošto su mnogi od njih, kako je napisano u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

To je prvi ponovljeni postupak u historiji Haškog tribunala.