Ilegalno posjedovanje oružja od strane velikog broja građana Kosova sve više predstavlja opasnost po njihovu sigurnost. Pogotovu posljednje ubistvo koje se desilo u centru Prištine, kao i ono koje se desilo dan prije toga u Peći, aktualizira stanje da veliki broj građana posjeduju oružje "na crno", a koje predstavlja veliki rizik za cijelo kosovsko družtvo, piše Zëri.

Samo ove godine, prema statistikama Policije Kosova, evidentirano je preko 15 ubistava, prvenstveno oružjem bez dozvole, dok su uniformisana lica intevrnirala u 550 slučaja, gdje su konfiskovali preko 600 komada oružja različitih kalibara koje je bilo u posjedu bez dozvole.

Uprkos tome, procjene međunarodnih organizacija upućuju na uznemirujući broj komada oružja koje je ilegalno u rukama kosovskih građana, a u tim procjenama stoji  da ima i do 330 hiljada takvog oružja, dok vlast u Prištini nema  tačnu statistiku.

U međuvremenu, ministar unutarnjih poslova, Bajram Rexhepi kaže je da je pitanje ilegalne upotrebe oružja među glavnim prioritetima Ministarstva na čijem je čelu on, a sa ciljem sprečavanja nekontrolisanog korišćenja vatrenog oružja.