Srbi na sjeveru Kosova proveli još jednu noć na barikadama magistralnih puteva ka prelazima Jarinje i Brnjak. EULEX danas odlučuje o srpskim vozačima.

Na sjeveru Kosova barikade su, kao odgovor na dovođenje neoperativnih kosovskih carinika na granične prelaze Brnjak i Jarinje, postavljene na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Mitrovica i Leposavić, kao i na graničnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Povodom takve situacije komandant Kfora Erhard Drewes u svojoj prvoj izjavi od stupanja na dužnost rekao je da brojne demonstracije i blokade puteva ne spriječavaju slobodu kretanja samo KFOR-u i drugim međunarodnim misijama, već i samim građanima.

Drewes je ocjenio da je stanje na sjeveru Kosova stabilno i dodao da se nada da će u interesu građana, pogotovo na sjeveru, biti pronađeno rješenje, koje se, kako je istakao, traži prije svega na političkom nivou.

Inače, danas bi trebalo da se EULEX izjasni o preuzimanju slučaja trinaestorice uhapšenih vožaca firme "Eurokop" iz Raške, poslije inicijative koju je u nedjelju, u razgovoru s predstavnicima EULEX-a, pokrenuo takozvani državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović.

Ukoliko EULEX da "zeleno svijetlo", jedini od 13 advokata koji je srpske nacionalnosti, spreman je da pokrene neophodnu inicijativu za preuzimanje slučaja, rekao je Ivanović i ocjenio da je hapšenje vožača pokušaj revanširanja Srbima koji su bokirali prelaze 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) na sjeveru Kosova.