Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dovela je juče ispred crnogorskog parlamenta ovcu Mišku i izvela performans pod nazivom "Ošišaj me". Aktivisti MANS-a pokušali su da ovcu uvedu u Skupštinu kako bi predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću omogućili da je još malo ošiša.

"Došli smo ovde da kažemo poslanicima da se ne sekiraju, ne sekiraju, ne sekiraju i ne sekiraju, jer dok ima ovaca za šišanje, oni mogu lako da nastave ovako. Imajući u vidu da je prvi čovjek parlamenta najodgovorniji za ovakvu situaciji, sada ćemo poći da mu damo ovcu da je ošiša još malo, iako znamo da mu odavno ne treba vuna, jer je džemper zamjenio 'Armanijem'", kazala je izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

Istakavši da je poslanicima trebalo četiri godine da se dogovore oko izbornog zakona, Ćalovićeva je dodala da poslanici nisu uspjeli da dođu do konsezusa oko osnivanja Odbora za praćenje rada vlade u dijelu borbe protiv korupcije, pa ni da nadju način da obezbjede Odbor koji bi razmarao predstavke građana koji ih finansiraju.

"Ali, istog časa kad se radilo o njihovim džepovima, naravno, konsenzus nije bio nikakav problem. Isti ti poslanici su za te četiri godine u prosjeku radili šest puta manje nego prosječan građanin, za četiri puta veću platu, a dobro znamo da u parlamentu ima onih poslanika koji nikad nisu usta otvorili", poručila je Ćalovićeva.

Ona je kazala da se plaši da ima mnogo više ovaca koje nisu ispred parlamenta, a koje "veoma uporno prate i dozvoljavaju ono što se dešava u skupštini".

Kada je Ćalovićeva pokušala da uvede ovcu u Skupštinu, skupštinsko obezbjeđenje ju je zaustavilo, a na pitanje zašto Miška ne može u parlament kada tamo ulaze "mnoge druge ovce", dobila je odogovor da postoje propisi koji se moraju poštovati.

Aktivisti MANS-a su ispred zgrade parlamenta cjepali drva, aludirajući na izjavu Miodraga Vukovića (DPS) koji je tokom rasprave o povećanju plata poslanika rekao da oni ne cjepaju drva u Skupštini.

Aktivisti su nosili majice na kojima je pisalo "profesor-drvoseča", "doktor-drvoseča", "policajac-drvoseča", kao i majicu na kojoj je pisalo "poslanik-mislilac".