Vođa prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri, ima male šanse da bude na čelu kosovskog pregovaračkog tima u političkom dijalogu sa Srbijom, jer njen uticaj nije tog ranga kakav bi zahtjevao proces o rješavanju krupnih problema na Kosovu i oko Kosova, prenosi danas list „Koha ditore“.
Diplomatski izvori, na koje se list poziva, izjavili su da postoji pozitivna ocjena za zamjenicu premijera u tehničkom dijalogu sa Beogradom, ali je "potrebno da u političkom dijalogu, tim vodi neki političar od većeg uticaja".

Isti izvori su naveli da će od kosovskog premijera Hashima Thaçija biti zatraženo da na čelu tima za politički dijalog sa Srbijom bude neko ko je "Thaçijeva desna ruka".
 
Najave međunarodnih diplomata o političkom procesu dijaloga, izazvale su reakciju zamjenice kosovskog premijera, Edite Tahiri, koja kaže da Priština neće razgovarati sa Beogradom o unutrašnjim pitanjima Kosova.

Tahirijeva kaže da će dijalog koji je u toku, ostati tehnički do kraja.
 
"Mi smo pristali na ovaj dijalog zato što je tehničke prirode i takav će ostati do kraja. Želim takođe da vas podsjetim da imamo "crvene linije" koje su određene rezolucijom Skupštine Kosova, a to je da su suverenitet i unutrašnja pitanja Kosova, teme o kojima nema pregovora", kazala je Tahiri.

I međunarodne diplomate, uključujući i francuskog ambasadora na Kosovu, Jean-Francoi Fitoa, u izjavama za list kažu da će trenutni dijalog ostati tehnički do kraja.
 
Ali, dijalog između Edite Tahiri i Borislava Stefanovića, neće trajati još dugo. On će biti završen najdalje do kraja ove godine, kako bi bilo mjesta i za dijalog sa velikim "D", koji se očekuje nakon održavanja izbora u Srbiji, predviđenih u aprilu 2012 godine.
 
Njemački ambasador na Kosovu, Ernst Reichel, nije želeo da govori o političkom dijalogu, naglašavajući da fokus treba da bude usmjeren na uspjeh trenutnog tehničkog dijaloga.

Njemački ambasador je rekao da je još rano špekulisati o političkom dijalogu.
 
"Ono što je trenutno najbitnije je, da se fokusiramo na uspjeh trenutnog tehničkog dijaloga, a zatim da pređemo na ono što slijedi. Ono što slijedi, ostaje znak pitanja. Ne bih smio da spekulišem o tome sada", rekao je Reichel.