Iako će podpredsjednik Demokratske partije Kosova (DSK/PDK), Fatmir Limaj, jedna mjesec biti u kućnom pritvoru, on će nastaviti svoju poziciju poslanika u Skupštini Kosova, dok njegove kolege mu ne uzmu mandat, piše Zëri.

Osim poslanika koji mogu "skinuti" Limaju pravo poslanika, bivši ministar Transporta može izgubiti ovu poziciju ukoliko bude odsustvovao u Skupštini i parlamentarnim komisijama šest mjeseci za redom.

Predsjednik Podkomisije za Mandate, Imunitete i Poslovnike rada, Armend Zemaj je rekao da sve dok ne bude zahtjeva od strane Državnog javog tužioca za oduzimanje mandata poslaniku Fatmiru Limaju on će ostati na ovoj poziciji.

“O ovom (mandatu) odlučuje Skupština. On (Limaj) je poslanik dok mu Skupština ne oduzme mandat, ukoliko mu oduzme. Iako bude odsutan šest mjeseci sa sjednica i u ostalim radnim grupama u Skupštini, on ostaje. Limaj ostaje na mjesto poslanika, i za sada nema zahtjeva od predsjednika Skupštine niti od tužilaštva oko procedure njegovog mandata", rekao je Zemaj.

Prema njegovim rječima, iako neki poslanik bude zatvoren, to ne znači da je on izgubio mandat, jer da bude ili ne poslanik zavisi od volje poslanika, da li njegov mandat mogu uzeti njegove kolege.

I šef Parlamentarne grupe PDK-a, Adem grabovi je izjavio da član ove partije, Limaj, ostaje poslanik dok mu Skupština ne oduzme mandat. U slučaju da Limaj izgubi mandat, onda će on biti zamjenjen od Bahri Hysenija.