Probijanjem pa onda zatvaranjem alternativnih prelaza na sjeveru Kosova odigrava se svojevrsno nadigravanje između KFOR-a i kosovskih Srba. Kako Srbi probiju alternativni put pored blokiranog prelaza Jarinje, koji povezuje sjever Kosova sa Srbijom, KFOR ga zatvori bodljikavom žicom a Srbi potom krenu da probijaju nove prelaze.

KFOR traži rešenje za ovaj problem, kaže za RSE portparol Ralf Adametz.

"Pokušaćemo da pronađemo rješenje i u ovom trenutku radimo na donošenju odluke. Siguran sam da ćemo pronaći rješenje. KFOR je odgovoran za bezbjedan ambijent, i tražimo ispravno rješenje i mislim da će doći do toga", rekao je Adametz.

Srpska strategija na sjeveru Kosova se sada svodi na odmeravanje snaga sa KFOR-om. Izveštači javljaju da pošto su vojnici Kfora bodljikavom žicom pregradili obilazni put od Jarinja prema Rudnici, koji su mještani probili i spremili za asfaltiranje, Srbi uzvratili novim tonama šljunka i zemlje koju su kamionima dovozili.

Prištinske vlasti očekuju reakciju KFOR-a, kaže Besim Hoti, porparol policije.

“Na graničnim prelazima ekstremne grupe su pokušale, a i dalje pokušavaju, da otvore alternativne puteve. To je međutim KFOR blokirao. A na osnovu posljednjih informacija, ekstremne grupe ponovo pokušavaju da otvore drugi alternativni put. U nadležnosti je KFOR-a da odluči kako će da reaguje. Nadamo se da će KFOR smiriti situaciju”, kaže Hoti.

Podsjetimo da je KFOR otvorio prelaze na sjeveru Kosova Jarinje i Brnjak ali da Srbi nisu uklonili svoje barikade, protiveći se prisustvu kosovskih carinika i policajaca na tim prelazima zbog čega su oni i dalje bili zatvoreni za saobraćaj. Nakon otvaranja ilegalnih puteva KFOR je vratio bodljikavu žicu na prelaz Jarinje.

Radio Slobodna Evropa